Θυσιάζουν τα πάντα για να κλείσει η αξιολόγηση

Θυσιάζουν τα πάντα για να κλείσει η αξιολόγηση

Photo by Getty Images/ Ideal Image

Άρον-άρον και χωρίς αντιρρήσεις και αντιστάσεις επί των καυτών προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το νέο επώδυνο πακέτο μέτρων που βυθίζει ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

Η μείωση συντάξεων, εισοδημάτων, οικογενειακών προϋπολογισμών, αλλά και η εκχώρηση σχεδόν του συνόλου των κόκκινων δανείων σε ξένα funds, πιστοποιούν για μια ακόμη φορά την έλλειψη σχεδίου, προγραμματισμού και γενικότερα οικονομικής πολιτικής της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η περαιτέρω  βέβαια συρρίκνωση των εισοδημάτων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση της κατανάλωσης, κατ' επέκταση του τζίρου των επιχειρήσεων με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για βιωσιμότητά τους, την ανεργία, ακόμη και για έσοδα του Δημοσίου.

Ο τελικός «λογαριασμός» ράβεται στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, όπου το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα λάβει το «πράσινο» φως για τις ανατροπές στη φορολογία και στο Ασφαλιστικό, ώστε με την έλευση του κουαρτέτο το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και την έναρξη των διαπραγματεύσεων από την προσεχή Δευτέρα να μένει ανοιχτός μόνο ο «καυτός» φάκελος των κόκκινων δανείων.

Άλλωστε το χάσμα που χώριζε, μέχρι πρότινος, τις δυο πλευρές όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 3% του ΑΕΠ, ή περίπου 5,5 δισ. ευρώ, όπως έχει αποκαλύψει το Liberal.gr, καλύπτεται από τις παρεμβάσεις 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ στο Ασφαλιστικό και 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δισ. ευρώ, στη φορολογία.

Ιδανικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τις 12 Απριλίου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένος παράγοντας των Βρυξελλών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από την «πολιτική βούληση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σημερινό Euro Working Group στο οποίο συμμετείχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξε «ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.

Κλείδωσαν οι επιβαρύνσεις στη φορολογία

Ειδικότερα, οι αλλαγές στην άμεση φορολογία, στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν 1% του ΑΕΠ, ενώ περίπου 1% του ΑΕΠ θα κλείσει από την έμμεση φορολογία με αποτέλεσμα μεγαλύτερες να είναι οι επιβαρύνσεις στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Τα νέα μέτρα στην έμμεση φορολογία

Το νέο «πακέτο» σκληρών μέτρων, στο οποίο θα μπουν το Σαββατοκύριακο και οι τελευταίες «πινελιές», περιλαμβάνει:

*αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ προκειμένου να εξισωθεί με τον ΕΦΚ στη βενζίνη, ενώ μελετάται και αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη έως 10 λεπτά/λίτρο.

Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης από τα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο να ανέλθει στα επίπεδα της βενζίνης, δηλαδή στα 670 ευρώ/χιλιόλιτρο.

Αύξηση που μεταφράζεται σε άνοδο της λιανικής τιμής από το 1 ευρώ στο 1,35 ευρώ/λίτρο, ενώ αν αυξηθεί και ο ΕΦΚ βενζίνης τότε η λιανική τιμή θα φθάσει το 1,45 ευρώ/λίτρο.

Στην περίπτωση που προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο θα υπάρξουν φυσικά αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών.

*αύξηση στο υγραέριο κίνησης, η οποία φυσικά θα συμπαρασυρθεί από τις αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.

*αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο φυσικό αέριο

*αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας

*επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

Τα νέα μέτρα στην άμεση φορολογία

Επιβαρύνσεις σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ακόμη και με χαμηλά εισοδήματα, σε όσους έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και «μπλοκάκι», στους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και σε όσους εισπράττουν ενοίκια, φέρνουν οι αλλαγές στην άμεση φορολογία.
Τα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας είναι τα εξής:

*μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 9.090 ευρώ (από 9.500 ευρώ) και έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ (από 2.100 ευρώ) για εισοδήματα έως και 20.000 ευρώ.

Στη συνέχεια για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ.

*νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με τους εξής συντελεστές:

- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος.
- 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ).
- 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ)
- 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Η κλίμακα θα ισχύσει και για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν θα έχουν όμως το αφορολόγητο των 2.000 ευρώ, αλλά και των αγροτών.

Για τους αγρότες πάντως θα ισχύει το νέο αφορολόγητο όριο, αν και θα αυξηθεί το φορολογητέο τους εισόδημα αφού δεν θα ισχύει η απαλλαγή των επιδοτήσεων από τον φόρο εισοδήματος.

*νέος τρόπος υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος, αλλά κλιμακωτά όπως ακριβώς ισχύει και για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως αφορολόγητο όριο.

Οι νέοι συντελεστές θα είναι αυξημένοι, καθώς διαμορφώνονται ως εξής:

- 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ
- 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
- 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
- 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
- 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
- 10% από 220.001 ευρώ και πάνω

*αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει επιπλέον 250 εκατομ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ειδικότερα, το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως και 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15%, αντί για 11% σήμερα, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ ως 35.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 35% αντί για 33%. Για ετήσιο εισόδημα από 35.000 ευρώ και άνω θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.

*αύξηση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%

*νέες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες, αφού οι απώλειες στον ΕΝΦΙΑ ύψους 350 εκατομ. ευρώ που έφερε η μείωση των αντικειμενικών από πέρυσι το Μάιο θα πρέπει να καλυφθούν από νέα βάρη στα μεσαία και μικρομεσαία ακίνητα.

Υποχώρηση και στα κόκκινα δάνεια

Θέμα χρόνου θεωρείται η υποχώρηση της κυβέρνησης και στο θέμα των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα την πώλησή τους σε ξένα funds χωρίς προστατευτικές δικλείδες.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζει το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ήταν ελλιπής, γιατί ουσιαστικά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων και μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 108 δισ. ευρώ, στη ρίζα του.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» τα κόκκινα δάνεια για να μην τους επιβαρύνουν στερώντας τους περισσότερη ρευστότητα.

Για το λόγο αυτό εξάλλου δεν δέχονται και τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης που επιθυμεί να εξαιρέσει από την πώληση περίπου το 42% των συγκεκριμένων δανείων, ενώ στο πλευρό του ΔΝΤ βρίσκεται και η ΕΚΤ που επιθυμεί «ξεκαθάρισμα» της αγοράς.

«Θυσιάζονται» και οι συντάξεις

Στο «βωμό» της πρώτης αξιολόγησης «θυσιάζει» η κυβέρνηση και το Ασφαλιστικό, καθώς ο κύβος ερρίφθη και οι μειώσεις στα εφάπαξ θα είναι της τάξεως του 25%, στις επικουρικές έως 30% και στις νέες συντάξεις έως και 20%.

Το Ασφαλιστικό «πακέτο» φέρνει επίσης, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, ανώτατη σύνταξη 1.152 ευρώ, εθνική σύνταξη για 20 χρόνια ασφάλισης στα 384 ευρώ και σημαντικά χαμηλότερη για όσους έχουν 15ετία, πέριξ των 340 ευρώ, ενώ βάζει βαθύτερα το «μαχαίρι» και στα ποσοστά αναπλήρωσης με αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι «ψίχουλα».