S&P: Το ένα τρίτο του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να προέρχεται από πράσινα ομόλογα

S&P: Το ένα τρίτο του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να προέρχεται από πράσινα ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να συγκεντρώσει το ένα τρίτο του ποσού που χρειάζεται για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ εκδίδοντας «πράσινα» ομόλογα, που θα χρηματοδοτούν έργα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης S&P.

Αρκετοί μεγάλοι διεθνείς επενδυτές έχουν ενώσει τη φωνή τους με περιβαλλοντικούς ακτιβιστές καλώντας τα κράτη της ΕΕ και άλλα να εξασφαλίσουν ότι τα σχέδια που επεξεργάζονται για την ανάκαμψη των οικονομιών τους μετά την κρίση του κορονοϊού υποστηρίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη και τους κλιματικούς στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Το σχέδιο της ΕΕ για ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ έχει κερδίσει την υποστήριξη επενδυτών που τονίζουν ότι η προσθήκη πράσινων ομολόγων θα το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό.

Η S&P υπολογίζει ότι η Ένωση θα μπορούσε να συγκεντρώσει 225 δισ. ευρώ μέσω πράσινων ομολόγων, βασίζοντας αυτή την εκτίμηση στην πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα και ανέφερε ότι το 30% των πόρων ανάκαμψης θα διατεθεί σε φιλικά προς το κλίμα έργα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η έκδοση πράσινων ομολόγων σε τέτοια κλίμακα θα ενισχύσει το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς πράσινων ομολόγων κατά 89%. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί κρατικά πράσινα ομόλογα που αντιστοιχούν σε 53 δισ. δολάρια.

Τα πράσινα ομόλογα αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή σε μόλις 3,7% της παγκόσμιας έκδοσης ομολόγων καθιστώντας το «δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να ζητήσουν από τους συμμετέχοντες στις αγορές να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκια πράσινων ομολόγων», αναφέρει η έκθεση.

«Η διαθεσιμότητα ενός ασφαλούς πράσινου μέσου της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει τους επενδυτές, καθώς και τους πολιτικούς, να πετύχουν τους στόχους τους για περισσότερο πράσινο στα χαρτοφυλάκια και στις οικονομίες», ενώ τονίζεται ότι με τέτοια κίνηση εκ μέρους της ΕΕ θα ενθάρρυνε και την έκδοση πράσινων ομολόγων από ιδιώτες.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άλλωστε, άφησε την προηγούμενη εβδομάδα ανοιχτή την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την επίτευξη πράσινων στόχων.