Σπ. Θεοδωρόπουλος: Εντός του Φεβρουαρίου η εξαγορά της Νίκας

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Εντός του Φεβρουαρίου η εξαγορά της Νίκας

Της Αντιόπης Σχοινά

Ο κύβος ερρίφθη και «εντός του Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται το deal» για την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, όπως δηλώνει στο Liberal ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita, ο οποίος ηγείται του επενδυτικού σχήματος στο οποίο θα περάσει η εισηγμένη.

«Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες έχουν τελειώσει και είναι έτοιμο και το business plan για την επόμενη μέρα της Νίκας, οι λεπτομέρειες του οποίου θα δημοσιοποιηθούν με την υπογραφή της συμφωνίας», σημειώνει ο ίδιος.

Μπορεί να χρειάστηκαν 15 μήνες για να έρθει το αίσιο τέλος για την Νίκας, ωστόσο η ολοκλήρωση της συμφωνίας δείχνει ότι η ώρα για την επόμενη μέρα στο επιχειρείν έφθασε, καθώς η επίτυεξη αυτού του deal μπορεί να δώσει το σήμα για την ολοκλήρωση και άλλων παρόμοιων συμφωνιών για εταιρείες που είχαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και ανοίγματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συμφωνίες οι οποίες τελούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η βιωσιμότητα των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η παράλληλη ενίσχυσή τους με νέα κεφάλαια που θα εισφέρουν νέοι επενδυτές.

Η ομάδα μετόχων της Chipita και η επενδυτική εταιρεία Impala Invest, με επίμονες κινήσεις και πολύμηνες διαπραγματεύσεις,φαίνεται ότι πλέον ολοκληρώνουν τη διαδικασία για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Π.Γ. Νίκας.

Η εξαγορά της Νίκας, με βασικό μέτοχο την Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα, θα ολοκληρωθεί από το σχήμα Chipita – Impala με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, και κούρεμα του δανεισμού της, ο οποίος σήμερα κυμαίνεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ, χωρίς τα factoring. Πριν το «κούρεμα» θα μεταβιβαστούν τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της Νίκας προς τις πιστώτριες τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η ελληνικών συμφερόντων ολλανδική επενδυτική εταιρεία Impala Invest, σύμμαχος του Σ. Θεοδωρόπουλου στην εξαγορά της Νίκας, προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Λακωνικής Τροφίμων Α.Ε., εταιρείας του Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή και της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας.

Η Impala Invest προχώρησε στην επένδυση μέσω της θυγατρικής της Bella, αλλαντοβιομηχανία στη Βουλγαρία που ανήκει στον όμιλο από τα τέλη του 2008 και στην οποία θέση διευθύνοντα συμβούλου κατέχει ο Δημήτρης Βιντζηλαίος.

Η Bella ιδρύθηκε το 1992 και, πέρα από τα αλλαντικά, δραστηριοποιείται και στις μαργαρίνες, τα σφολιατοειδή κ.α. Διαθέτει εννέα μονάδες παραγωγής με δυναμικότητα άνω των 300 τόνων ημερησίως, απασχολεί 3.000 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερα από 12.000 σημεία πώλησης στη Βουλγαρία

Η ΝΙΚΑΣ σε αριθμούς

Κατά το 9μηνο του 2015, όπως αναφέρεται στις σχετικές οικονομικές καταστάσεις της Νίκας, η εταιρεία και ο όμιλος πραγματοποίησαν ζημιές ύψους 7,2 εκατ. ευρώ και 7,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2015 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας και του ομίλου υπερέβαιναν το κυκλοφορούν ενεργητικό τους κατά 73 εκατ. ευρώ και 74 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Επιπλέον, κατά την προαναφερόμενη ημερομηνία, η καθαρή θέση τόσο της εταιρείας όσο και του ομίλου έχει καταστεί αρνητική κατά 37 εκατ. ευρώ και 35,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.