8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Σομαλία: Ένας ιμάμης και άλλοι 9 νεκροί από επίθεση σε θρησκευτικό κέντρο

Σομαλία: Ένας ιμάμης και άλλοι 9 νεκροί από επίθεση σε θρησκευτικό κέντρο

Μέλη της Σεμπάμπ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον με στόχο θρησκευτικό κέντρο σε πόλη της κεντρικής Σομαλίας σήμερα, σκοτώνοντας τον ιμάμη και τουλάχιστον εννέα οπαδούς του, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι εξτρεμιστές «σκότωσαν 10 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του ιμάμη, εφήβων και γυναικών» που ζούσαν στο κέντρο αυτό, δήλωσε από τηλεφώνου ο Αμπντιραχμάν Αμπντουλαχί, αξιωματικός της σομαλικής αστυνομίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από την πόλη Γκαλκάγιο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας στο Κέρας της Αφρικής.

«Η μάχη συνεχίζεται ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και της Σεμπάμπ στο κέντρο, ο απολογισμός (των θυμάτων) μπορεί να αυξηθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Σεμπάμπ — οργάνωση που έχει ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα και μάχεται με σκοπό να ανατρέψει την αδύναμη σομαλική κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη Δύση και μια μεγάλη στρατιωτική και αστυνομική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης — ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ένα αυτοκίνητο-βόμβα που οδηγούσε καμικάζι της οργάνωσης «έπεσε πάνω στο κέντρο του ανθρώπου που προσέβαλε τον προφήτη. Οι πολεμιστές μας βρίσκονται μέσα (στο κέντρο) και η μάχη συνεχίζεται», δήλωσε ο Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, μιλώντας στο Ρόιτερς.

Κάτοικοι της Γκαλκάγιο και αξιωματούχος της περιοχής εκτιμησαν πως το κέντρο και ο επικεφαλής του ενδέχεται να μπήκαν στο στόχαστρο διότι εκεί φιλοξενούνταν συχνά νέοι που έπαιζαν μουσική και χόρευαν.

Η Σεμπάμπ είχε καταγγείλει ότι ο ιδρυτής του κέντρου αναφερόταν στον εαυτό του χρησιμοποιώντας τον όρο «προφήτης», κάτι όμως που είχε διαψεύσει ο Αμπντιουάλι, ο θρησκευτικός ηγέτης αυτός.

«Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Αμπντιρασίντ Χάσι, κυβερνήτης της περιφέρειας Μουντούγκ. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Σεμπάμπ είχε «απειλήσει πολλές φορές» τον ιδρυτή του κέντρου.

Η Σεμπάμπ, η οποία έχει σκοπό να επιβάλει τη δική της, ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη Σομαλία, ελέγχει ορισμένα τμήματα της περιοχής, αλλά δεν είχε παρουσία ή ερείσματα κοντά στην Γκαλκάγιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Φωτογραφία: ΑΡ