SoftBank: Συμφώνησε στην πώληση της ARM στην Nvidia για 40 δισ. ευρώ

SoftBank: Συμφώνησε στην πώληση της ARM στην Nvidia για 40 δισ. ευρώ

Η SoftBank Group Corp συμφώνησε για την πώληση της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού τσιπ Arm Holdings στην Nvidia για ποσό που θα ξεπερνάει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε συζητήσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά. Σημειώνεται ότι η Nvidia σχεδιάζει μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) για τις αγορές βιντεοπαιχνιδιών και των επαγγελματιών, καθώς και σύστημα σεμονάδες chip (SoCs) για την αγορά φορητών υπολογιστών και αυτοκινήτων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία πρέπει να λάβει την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης η οποία μπορεί να εγείρει λόγους "εθνικής ασφάλειας" για να μπλοκάρει την εξαγορά. 

Η SoftBank από την πλευρά της, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων για την πρόσφατη άνοδο και την πτώση του δείκτη Nasdaq, είχε εξαγοράσει την Arm Holdings έναντι 32 δισ. δολαρίων το 2016. 

Ο όμιλος φέρεται να είχε στοιχηματίσει σε επενδυτικά παράγωγα που προβλέπουν περαιτέρω άνοδο των μετοχών τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε ανοδική πορεία. Με τα στοιχήματά της αυτά έχει έως τώρα διασφαλίσει κέρδη 4 δισ. δολαρίων, τα οποία όμως, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, προς το παρόν είναι λογιστικά.

Σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times ανέφερε ότι ο Μασαγιόσι Σον, ιδρυτής της SoftBank, επένδυε δισ. δολάρια στην άνοδο των μετοχών υψηλής τεχνολογίας εξωθώντας στα ύψη την τιμή τους. Η είδηση προβλημάτισε τους επενδυτές της τράπεζας και κατά κύριο λόγο τους μικροεπενδυτές που, όπως ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα παράγοντες της αγοράς, φοβήθηκαν ότι οι τολμηρές αυτές κινήσεις θα έπλητταν τα κέρδη της.