Societe Generale: Το 2021 θα είναι ένα μία καλή χρονιά για τις μετοχές

Societe Generale: Το 2021 θα είναι ένα μία καλή χρονιά για τις μετοχές

Η κυκλοφορία εμβολίων σε συνδυασμό, η πολύ χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και οι σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, είναι οι τρεις καταλύτες που μπορούν να προσφέρουν στήριξη στις ευρωπαϊκές μετοχές το 2021, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Societe Generale.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα χαρούν πολύ να αφήσουν πίσω το 2020 και να γυρίσουν σελίδα, σημειώνει ο οίκος, τονίζοντας ότι ενδεχομένως θα γυρίσουν σελίδα σε πολλά θέματα με το νέο έτος. Εκτός από την πανδημία, η οποία όλοι ελπίζουν να ξεπεραστεί το 2021, η SocGen εκτιμά πως θα δούμε, μεταξύ άλλων, την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, το τέλος της πτώσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, το τέλος των υψηλών μερισματικών αποδόσεων αλλά και το τέλος των επενδύσεων άνθρακα στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

«Τρία χρόνια πριν αλλάξαμε στάση και γίναμε επιφυλακτικοί απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές, όταν ο Stoxx 600 βρισκόταν στις 387 μονάδες. Τρία χρόνια μετά, με τον Stoxx 600 στο ίδιο ακριβώς επίπεδο, λέμε αντίο στη “bear” τοποθέτησή μας και κοιτάμε στο 2021 εγείροντας 5 κρίσιμα ερωτήματα:

- Θα είναι το 2021 καλή χρονιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές; Ναι για τους λόγους που προαναφέρθηκαν

- Θα συνεχιστεί η στροφή προς τις κυκλικές μετοχές; Ναι μεν αλλά… Η SocGen βλέπει περιθώρια ανόδου άνω της τάξης του 6% στον Euro Stoxx 50. Το «αλλά» πηγαίνει στο γεγονός ότι οι ειδήσεις για το εμβόλιο προκάλεσαν ενθουσιασμό στις αγορές με αποτέλεσμα μετοχές που είχαν μείνει πίσω να κερδίσουν έδαφος, προεξοφλώντας ήδη σημαντική ανάκαμψη. Στο εξής η αγορά θα γίνει πιο επιλεκτική και οι επιχειρήσεις με διαρθρωτικά προβλήματα θα μείνουν πίσω. Η SocGen προτιμά ονόματα που σχετίζονται με κρατικές δαπάνες όπως της πράσινης οικονομίας, της ψηφιοποίησης και των παραδοσιακών υποδομών.

- Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι για τις αγορές; Η πιθανότητα ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων και η ενίσχυση του ευρώ. Εκτός από τους κυκλικούς, πολιτικούς και υγειονομικούς κινδύνους, αυτοί οι δύο είναι οι πιο σημαντικές παγίδες του 2021 για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Ως αντιστάθμιση στον κίνδυνο ανόδου των αποδόσεων ομολόγων η SocGen προτιμά τον ασφαλιστικό κλάδο, ενώ συστήνει έκθεση σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης όσον αφορά τον δεύτερο κίνδυνο που είναι η άνοδος του ευρώ.

Δύο ακόμη καταλύτες θα είναι το Brexit και οι γερμανικές εκλογές, σύμφωνα πάντα με την SocGen.