ΣΜΕΧΑ: Η αβεβαιότητα για την πορεία της αξιολόγησης επηρεάζει αρνητικά το ΧΑ

ΣΜΕΧΑ: Η αβεβαιότητα για την πορεία της αξιολόγησης επηρεάζει αρνητικά το ΧΑ

Η ολοκλήρωση, όσο πιο σύντομα γίνεται, της πρώτης αξιολόγησης θα είχε σημαντική σημασία για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

Σύμφωνα με το ΣΜΕΧΑ, «προφανώς, η αγορά του ΧΑ επηρεάζεται από την πορεία και εξελίξεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος, η συνεχιζόμενη, όμως, καθοδική πορεία των ελληνικών χρηματιστηριακών δεικτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποκλειστικά από την πορεία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και λοιπών διεθνών χρηματιστηρίων.

Η αγορά μας άλλωστε δεν χαρακτηρίζεται μόνο από συνεχιζόμενη πτώση των τιμών, η οποία λαμβάνει ενίοτε και χαρακτήρα ακραίων επενδυτικών συμπεριφορών, όπως η χθεσινή ημέρα, αλλά και από συνεχή συρρίκνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθόσον τόσο ο ημερήσιος τζίρος όσο και ο αριθμός των συμμετεχόντων επενδυτών παρουσιάζει συνεχή μείωση.

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριου αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των μεγεθών της οικονομίας. Είναι, επίσης, αποδεκτό ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η κεφαλαιαγορά επηρεάζεται -θετικά ή αρνητικά- από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές μας όσον αφορά την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων» επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ και προσθέτει ότι «η αβεβαιότητα που επανήλθε για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, σχετικά με το περιεχόμενο και το χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αρνητική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η πτώση των τιμών του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου έχει ξεπεράσει το 25% από τις αρχές του 2016. Πολύ μεγαλύτερη είναι η πτώση των τιμών των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η οποία κυμαίνεται από -45% έως -67% σε σχέση με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου τους που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, μέρος των οποίων καλύφθηκε από τους Έλληνες φορολογούμενους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ