7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Σκυλακάκης: Προσχηματική η κριτική ΣΥΡΙΖΑ για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης

Σκυλακάκης: Προσχηματική η κριτική ΣΥΡΙΖΑ για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης
Eurokinissi

Προσχηματική χαρακτηρίζει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το σχέδιο εξασφαλίζει στη χώρα την μεγαλύτερη ως ποσοστό του ΑΕΠ ενίσχυση στην Ευρώπη, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναλυτικά, ο υπουργός αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις και προχειρότητα στο Ταμείο Ανάκαμψης όταν η κυβέρνηση κατέθεσε δεύτερη στην Ευρώπη το σχετικό τελικό, εξαιρετικά αναλυτικό σχέδιο (άνω των 4.000 σελίδων, μαζί με τις τεχνικές επεξηγήσεις) και έλαβε την τελική έγκριση σε χρόνο-ρεκόρ στην πρώτη ομάδα των 12 χωρών-μελών.

Το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, εξασφαλίζει στη χώρα την μεγαλύτερη ως ποσοστό του ΑΕΠ ενίσχυση στην Ευρώπη (20% του ΑΕΠ με τις αμέσως επόμενες χώρες να είναι κάτω του 15%), και έχει την μεγαλύτερη επίπτωση στο ΑΕΠ και στην απασχόληση σε σχέση με οποιοδήποτε σχέδιο άλλης χώρας-μέλους».

«Αντιμετωπίζεται ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη»

 

Το σχέδιο αντιμετωπίζεται ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, τονίζει ο Θ. Σκυλακάκης, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα από τα πιο έγκυρα οικονομικά μέσα ενημέρωσης στον κόσμο (π.χ. Financial Times, Economist, Bloomberg).

«Είναι προφανές ότι η κριτική αυτή περί “προχειρότητας και καθυστερήσεων” είναι προσχηματική και εκθέτει όσους την ασκούν, ιδίως όταν στη δική της ολιγοσέλιδη πρόταση που δημοσιοποίησε καθυστερημένα (αφού είχε υποβληθεί το τελικό σχέδιο), η Αξιωματική Αντιπολίτευση ήταν τόσο “επιμελής”, ώστε δεν περιείχε ούτε έναν αριθμό σε σχέση με την χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την ειλικρίνεια των ισχυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ για ελλιπή διαβούλευση, η κυβέρνηση, επισημαίνει ο Θ. Σκυλακάκης, μετά τη δημόσια διαβούλευση για τις στρατηγικές κατευθύνσεις του Σχεδίου που έγινε ήδη από το τέλος του 2020, παρουσίασε το σχέδιο σε κοινή συνεδρίαση τριών Επιτροπών της Βουλής με δεκάδες ομιλητών και διάρκεια-ρεκόρ 9,5 ωρών, στο τέλος της οποίας -όταν ως αρμόδιος Υπουργός έδωσα τις σχετικές απαντήσεις- δεν υπήρχε ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα για να τις ακούσει. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η κριτική που ασκείται είναι προφανώς προσχηματική.

«Η επιτυχία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει καθοριστική σημασία για την Ελλάδα και το καθήκον της κυβέρνησης είναι να προχωρεί μπροστά και να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να απορροφηθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οι τεράστιοι πόροι που εξασφάλισε για την χώρα», κατέληξε ο Θ. Σκυλακάκης.