8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Nέο «Εξοικονομώ» ύψους 450 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Nέο «Εξοικονομώ» ύψους 450 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Eurokinissi

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις της εστίασης ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε τηλεδιάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με τίτλο «πανδημία και εστίαση».

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα εξετάζουν ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη για ψηφιακές επενδύσεις στις ΜμΕ.

Όσον αφορά στις ανάγκες για την περιοχή της Β. Εύβοιας που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, ανακοίνωσε εξάμηνη χρονική παράταση για τις επιταγές που πρέπει οι υπόχρεοι να πληρώσουν.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «προς το συμφέρον της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει λιγότερα κάθε μήνα από κάθε υπόχρεο, από το να μη λαμβάνει καθόλου γιατί αυτός θα έχει βάλει λουκέτο».

Επιπλέον ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε πως είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων αυτών όπως:

- Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία

- Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις

- Αύξηση του ποσοστού επιδότησης του ενεργειακού κόστους

- Μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων

- Αύξηση των δόσεων, από τις 72 στις 120, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν

- Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς ο οποίος επισήμανε ότι συγκριτικά ο χώρος της εστίασης έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος οι επιχειρήσεις αυτές θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους. Ζήτησε και ο ίδιος την υποστήριξη του κράτους στις επιχειρήσεις εστίασης που αντιμετωπίζουν υψηλότατο ενεργειακό κόστος εξ αιτίας των ανατιμήσεων.