Σκληρούς όρους θα θέσει η Άν. Μέρκελ για να συζητήσει το θέμα των συντάξεων 

Σκληρούς όρους θα θέσει η Άν. Μέρκελ για να συζητήσει το θέμα των συντάξεων 

Σκληρούς όρους και πλήρη δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων φέρεται αποφασισμένη να θέσει η Γερμανίδα Καγεκλάριος στην ελληνική κυβέρνηση για να συζητήσει επί της ουσίας τη μη περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με την «Καθημερινή», χωρίς μάλιστα να είναι έτοιμη να πει το «ναι».

Και αυτό υπό την αίρεση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γερμανία, οπότε η υπόθεση κάθε άλλο παρά έχει κλείσει.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η γερμανίδα καγκελάριος θέτει ως προϋπόθεση αποδείξεις ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα επιτευχθούν, αλλά και δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.

Άλλες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ζήτημα των συντάξεων θα συζητηθεί σε έκτακτο Eurogroup τον Νοέμβριο, το οποίο ωστόσο δρομολογείται όχι λόγω της Ελλάδας αλλά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ιταλία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αναταραχή στους κόλπους της ΕΕ.  

Μέχρι τότε η ελληνική πλευρά αναμένεται να συνεχίσει στο γνωστό μοτίβο περί μη αναγκαιότητας της περικοπής των συντάξεων, με την ελπίδα να έχει λάβει μια απάντηση πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Πάντως η όλη υπόθεση παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη. Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος για μια ακόμη φορά απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε η χώρα δεν έχει αποδεσμευθεί ακόμα 100% και πρέπει να συζητήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.