Σκληρή λιτότητα και μείωση αφορολόγητου, συντάξεων, ΕΚΑΣ φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Σκληρή λιτότητα και μείωση αφορολόγητου, συντάξεων, ΕΚΑΣ φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο τα περιλαμβάνει όλα. Λιτότητα για πολλά χρόνια, μεταρρυθμίσεις σε βάθος πολλών ετών και εφαρμογή όλων των σκληρών μέτρων από το 2019 και μετά. Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνεχισθούν μέχρι το 2022 ενώ υπάρχει και η ρήτρα πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου εάν το κρίνει σκόπιμο το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας, διατηρείται στο ακέραιο η ρήτρα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει συγκλίνει με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το πλεόνασμα του 2019. Μάλιστα, στο κείμενο τονίζεται ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου δεν είναι ένα απλώς μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά διαρθρωτική παρέμβαση στη φορολογία καθώς διευρύνει τη φορολογική βάση.

Το δεύτερο σημείο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η αναφορά στις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη συνεχή εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι που απαιτεί την πολιτική δέσμευση αλλά και την τεχνική δυνατότητα της ελληνικής Διοίκησης να ανταποκριθεί και γι' αυτό οι Αρχές δεσμεύθηκαν να χρησιμοποιήσουν πλήρως τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια», παραπέμποντας στις ειδικές Ομάδες Εργασίας των Θεσμών, που ήδη λειτουργούν και πρόκειται να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τα πλεονάσματα του 3,5% ως το τέλος του 2022, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη, με την πρόσθετη διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Στο κείμενο αποτυπώνονται και όλα τα δύσκολα μέτρα, δηλαδή οι περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις από την Πρωτοχρονιά του 2019, η συρρίκνωση των νέων συντάξεων με βάση τα νέα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών αξιών και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου, το σύστημα αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη στην εφορία. Επιπλέον, αποτυπώνονται και τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που θα πρέπει να καλυφθούν μετά από τον Αύγουστο που εκπνέει το Πρόγραμμα.

Η ολοκλήρωση των αλλαγών (τοποθετήσεις Γ.Γ. και Διευθυντών) στο Δημόσιο, το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο Ελληνικό, οι διευθετήσεις στα διόδια της Εγνατίας, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το ΔΕΣΦΑ, οι νέοι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, είναι μερικές από τις εκκρεμότητες, που θα αποτυπωθούν σαφώς και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) που θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Δείτε εδώ το επικαιροποιημένο μνημόνιο (στα αγγλικά).