Σκλαβενίτης: Ο ένας χρόνος του deal και το νέο «συμβόλαιο» με τους εργαζομένους

Σκλαβενίτης: Ο ένας χρόνος του deal και το νέο «συμβόλαιο» με τους εργαζομένους

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από την ανάληψη ενός από τα πιο δύσκολα στοιχήματα στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που δεν είναι άλλο από το deal της Σκλαβενίτης, που σε συνεργασία με τις τράπεζες ανέλαβε την ευθύνη για την «ανάσταση» του δικτύου της Μαρινόπουλος.

Η Σκλαβενίτης από την 1η Μαρτίου του 2017 που ανέλαβε το δίκτυο της Μαρινόπουλος, βρέθηκε μπροστά σε ένα τεράστιο έργο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να επανελκύσει τον κόσμο στα καταστήματα.

Η αλυσίδα ανέλαβε πάνω από 360 καταστήματα τα οποία προστέθηκαν στο υπάρχον δίκτυό της, έχοντας ανακαινίσει έως τώρα πλήρως 143 εξ αυτών, ενώ προχώρησε και σε 1.700 προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα. Το επενδυτικό της πλάνο το 2018 προβλέπει την πλήρη ανακαίνιση επιπλέον 100 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα με στόχο την εμπορική ενδυνάμωση και την «επιστροφή» των καταναλωτών.

Συγχρόνως με το έργο της ανακαίνισης των καταστημάτων αλλά και της επικράτησης μιας νέας εργασιακής κουλτούρας σε όλο τον όμιλο των 21.000 εργαζομένων, προχωράει και η ενοποίηση όλων των συστημάτων logistics, αποθήκης και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, κάτω από νέες, σύγχρονες και καθετοποιημένες δομές.

Μέσα στο 2018 θα κλείσουν 40 καταστήματα σε περιοχές που θεωρούνται κορεσμένες ή υπερκαλύπτονται, ώστε έως το τέλος της χρονιάς ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων όλου του ενοποιημένου πλέον δικτύου της Σκλαβενίτης, να κατέλθει σε 410. Μέσα στα 40 που θα κλείσουν, περιλαμβάνονται και τα 22 καταστήματα που ήδη, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι προς πώληση.

Το νέο μισθολογικό συμβόλαιο με τους εργαζομένους

Χθες ανακοινώθηκε επίσημα η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και συμφωνίας της διοίκησης της Σκλαβενίτης με τα πιο αντιπροσωπευτικά σωματεία των εργαζομένων.

Εξ αρχής, μαζί με την αναδιάταξη και τον εξορθολογισμό των καταστημάτων στόχος ήταν και η αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων μέσω της εφαρμογής ενιαίου μισθολογικού συστήματος, βασισμένο σε πιο δίκαιο και ισορροπημένο πλαίσιο αμοιβών.

Η Σκλαβενίτης έχει προχωρήσει στην ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων με θέσπιση ενιαίου κανονισμού εργασίας. Η νέα σύμβαση δεν αγγίζει περίπου το 80% των εργαζομένων των οποίων οι μισθοί μένουν ως έχουν, θα υπάρξουν μισθολογικές αναπροσαρμογές σε περίπου 15% χαμηλόμισθων εργαζομένων, ενώ στο υπόλοιπο 3% (ήτοι περίπου 700 υψηλόβαθμα στελέχη), θα γίνει προς τα κάτω αναπροσαρμογή, με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος επιβράβευσης (bonus).

Το κυρίαρχο που εξάγεται από τη σύμβαση είναι ότι ορίζεται κατώτερος μισθός στα 800 ευρώ (μεικτά) σε εργαζόμενους με λιγότερο από δύο έτη προϋπηρεσίας, ενώ σε εργαζόμενους με περισσότερη εμπειρία, ο κατώτερος μισθός ορίζεται στα 860 ευρώ μεικτά. Έτσι, δημιουργεί ασφαλώς νέα δεδομένα στο λιανικό εμπόριο, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό...

Σε περίπου 3.500 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στο 16,5% του συνόλου των εργαζομένων θα υπάρξει αύξηση αποδοχών, ενώ σε περίπου 16.500 εργαζόμενους, ήτοι 78,4% του συνόλου, το μισθολογικό status quo θα διατηρηθεί ως έχει.

Παράλληλα, η Σκλαβενίτης έχει επαναφέρει όλα τα επιδόματα, όπως γάμου, τέκνων κ.λπ. τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια είχαν κοπεί στο πρότερο καθεστώς επί Μαρινόπουλου.

Σε περίπου 700 υψηλόβαθμα στελέχη, ήτοι το 3,1% του συνόλου των εργαζομένων, θα υπάρξει προς τα κάτω αναπροσαρμογή. Μέρος των «κομμένων» αποδοχών θα δοθεί υπό τη μορφή μπόνους κλπ.

Όμως, η συμφωνία είναι – ακόμη και γι'' αυτά τα στελέχη – να μην «πειραχτούν» μισθοί που είναι έως 1.700 ευρώ, ή έως 2.000 ευρώ αν αυτά τα στελέχη εργάζονται σε κατάστημα, έχουν δηλαδή συνεχή παρουσία σε κατάστημα.

Πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Μαρινόπουλος που είχαν υπογράψει συμβάσεις κάτω από άλλες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και κάτω από άλλα δεδομένα στην αγορά των σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, πρόκειται για στελέχη που πλέον στον ενοποιημένο όμιλο κάτω από την ομπρέλα της Σκλαβενίτης, δεν έχουν τα ίδια καθήκοντα που είχαν υπό το προηγούμενο καθεστώς. Άλλωστε, η ενοποίηση και η απορρόφηση της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, εύλογα έχει φέρει μια πληθώρα στελεχών (πωλητές, managers, επόπτες κ.λπ.) των οποίων είτε τα καθήκοντα... συμπίπτουν, είτε υπάρχει υπερκάλυψη...

Άλλωστε, θυμίζουμε, η δέσμευση της Σκλαβενίτης - παρ'' ότι θα κλείσει έως 40 καταστήματα το 2018 – είναι ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος και αυτό τηρείται εξ αρχής του... στοιχήματος.

Δείτε αναλυτικά τη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη Σκλαβενίτης εδώ.