Σκηνικό διάλυσης στα ελληνικά ομόλογα

Σκηνικό διάλυσης στα ελληνικά ομόλογα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Την ώρα που οι ανησυχίες για την Ιταλία κατακλύζουν ολόκληρη την Ευρώπη και «κοκκινίζουν» τα χρηματιστηριακά ταμπλό σε Φρανκφούρτη, Παρίσι (-1,20%) και Μιλάνο, οι ελληνικοί τίτλοι δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα δίχτυ προστασίας από τους κερδοσκόπους.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάσσονται στις συναλλαγές της Τρίτης, ακολουθώντας... κατά πόδας το νέο sell-off στο χρηματιστήριο της Αθήνας που έχει «γκρεμίσει» τις τραπεζικές μετοχές σε ιστορικά χαμηλά και απειλεί ευθέως τη σταθερότητα του συστήματος. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,675% (+2,54%), σε επίπεδο που πλησιάζει τα τέλη Μαΐου, όταν οι ανησυχίες για την Ιταλία έγιναν φόβοι και η ιταλική κυβέρνηση εμφάνισε τις πραγματικές της προθέσεις για μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη.

Τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σταθερά ανοδικά διατηρώντας το spread με τα ιταλικά ομόλογα γύρω στις 100 μονάδες βάσης. Αυτό που παρατηρείται ότι πως όταν οι ιταλικοί τίτλοι κινούνται έντονα πτωτικά, τότε το spread με τα ελληνικά ομόλογα μεγαλώνει, καθώς η Ελλάδα δεν πείθει τους επενδυτές ότι μπορεί να σταθεί εύκολα στα πόδια της μετά το τέλος του μνημονίου και χωρίς εξωτερική στήριξη. Στον αντίποδα, όταν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύονται τότε οι ελληνικοί τίτλοι ακολουθούν, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα – τουλάχιστον μέχρι στιγμής - που επηρεάζεται σε τέτοιο βαθμό από την κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 3,6%, με τις πιέσεις να εμφανίζουν τάσεις μερικής αποκλιμάκωσης, ενώ αύριο Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά του ιταλικού δημοσίου λόγω της άκαμπτης στάσης στο θέμα του προϋπολογισμού. Νωρίτερα σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το 3,7% πλησιάζοντας εκ νέου σε υψηλό 4 ετών.