Σκέπτονται με κρατισμό, λύσεις που απαιτούν ιδιωτική πρωτοβουλία

Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2018, 00:02
-A +A
Σκέπτονται με κρατισμό, λύσεις που απαιτούν ιδιωτική πρωτοβουλία

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Οι λύσεις που δήθεν έχει επεξεργαστεί η «ομάδα διαχείρισης κρίσεων στο Μέγαρο Μαξίμου» απέχουν πολύ από την σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Ανέσυραν ένα παλιό σχέδιο που είχε προτείνει -τον Μάρτιο 2018- ο ΕSM για να απελευθερωθούν οι τράπεζες από «κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια» τα οποία  τότε θα περνούσαν σ’ ένα «ειδικό επενδυτικό όχημα», με την κρατική εγγύηση.

Μόνο που όταν το πρότεινε ο ESM, τα λεφτά για την κρατική εγγύηση υπήρχαν διαθέσιμα. Σήμερα πρέπει να τα ζητήσουμε, με την... ανάλογη υπογραφή... συμφωνίας, αν δεν σας αρέσει η λέξη Μνημόνιο.

Για να λειτουργήσει αυτή η πρόταση:

1. Πρέπει η πλειοψηφία και ο έλεγχος του «ειδικού οχήματος» να περάσει σε ιδιωτικούς φορείς.

2. Πρέπει να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) ότι δεν επιχειρείται (που σίγουρα θα επιχειρηθεί) άνιση αντιμετώπιση των επιχειρήσεων με βάση ποιος είναι φίλος και ποιος όχι του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη.

3. Θα πρέπει να οι αναπληρωτές υπουργοί οικονομικών που ουσιαστικά διοικούν τον ESM να δεχθούν να δώσουν μία ακόμη χρηματοδότηση στην Ελλάδα έστω και με νέο Μνημόνιο.

Τέλος πρέπει η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν σε ιδιωτικούς φορείς να μπουν στο παιχνίδι, δηλαδή να «τιμωρούνται» οι πάσης φύσεως «Καλογρίτσες» και να επιλύονται γρήγορα στα δικαστήρια οι υποθέσεις που σχετίζονται με το «ξεκαθάρισμα» των δανείων.

Κάποια στιγμή η «ομάδα διαχείρισης κρίσεων» θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα του καπιταλισμού επιλύονται μέσω των αγορών και όχι με το «παράλληλο τραπεζικό σύστημα μακριά από τον έλεγχο της Φρανκφούρτης» που ονειρεύονταν κάποτε οι μαρξιστές της πλατείας Κολωνακίου, την περασμένη δεκαετία….

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα