Σήμερα στη Λάρισα κρίνεται η τύχη της ΘΕΣγάλα

Σήμερα στη Λάρισα κρίνεται η τύχη της ΘΕΣγάλα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κρίσιμη για το μέλλον του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα αλλά και για δεκάδες κτηνοτροφικές οικογένειες της Λάρισας και ευρύτερα είναι η σημερινή ημέρα, καθώς εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο του Νομού η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία έχει κατατεθεί προ διμήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal από τη Λάρισα, έχει «καλλιεργηθεί» κλίμα όλο το τελευταίο διάστημα μέσω διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως τους προμηθευτές (κτηνοτρόφους) ώστε να υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία ώστε να δοθεί μια ευκαιρία διάσωσης στο συνεταιρισμό.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις λένε ότι ο ΘΕΣγάλα θα λάβει σήμερα το πράσινο φως στην αίτησή του, καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και οι προμηθευτές κρίνουν – και σωστά – πως σε διαφορετική περίπτωση το «κανόνι» θα ήταν ευθέως πιο βλαπτικό για όλους.

Εξυπακούεται ότι θα γίνει γενναίο «κούρεμα» στις οφειλές του συνεταιρισμού, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται ή ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, σε τράπεζες, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.λπ.

Ο συνεταιρισμός προσπαθεί να εφαρμόσει πλάνο εξυγίανσης μέσω μνημονίου περικοπών σε όλα τα επίπεδα αλλά και αλλαγής του business plan. Αν πάρει σήμερα την υπαγωγή στο άρθρο 106α, θα προσπαθήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες να διαμορφώσει ένα άλλο business plan, αναζητώντας παράλληλα και τυχόν επενδυτή.

Οι συναντήσεις της διοίκησης και των νομικών εκπροσώπων του συνεταιρισμού και των τραπεζών είναι πολλές τελευταία, ενώ και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με στόχο να καταλήξουν σε ένα οριστικό επιχειρηματικό πλάνο που πρέπει να ακολουθήσει ο συνεταιρισμός έτσι ώστε να εξυγιανθεί και να καταστεί βιώσιμος.

Η κυρίαρχη αιτία της πτώχευσης

Η κυρίαρχη αιτία της πτώχευσης του πιο ελπιδοφόρου αλλά και καινοτόμου συνεταιρισμού των τελευταίων ετών στην Ελλάδα ήταν ο τρόπος που το management χειρίστηκε τη ζημιά από την αποχώρηση της Friesland Campina (Νουνού) από το φρέσκο γάλα προ δυόμισι περίπου ετών.

Η ολλανδική εταιρεία έκανε φιλόδοξο μπάσιμο στην αγορά του φρέσκου γάλακτος προ 3-4 ετών, απορροφώντας 30 τόνους ημερησίως από το συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα, όμως το εγχείρημα δεν βγήκε. Άλλωστε, η κατανάλωση γάλακτος βαίνει μειούμενη διεθνώς με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την (υποχρεωτική) στρατηγική αλλαγή που θα πρέπει να λάβει χώρα σε όλο τον κτηνοτροφικό κόσμο.

Όπως τονίζουν στο Liberal πηγές από τη Λάρισα με άριστη γνώση των τεκταινομένων, το λάθος του management της ΘΕΣγάλα είναι ότι προσπάθησε – βεβιασμένα λόγω πίεσης χρόνου - να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να απορροφήσει ο ίδιος ο συνεταιρισμός τους 30 τόνους που πρωτύτερα πήγαιναν στο δίκτυο της Friesland.

Αντί να «κόψει» π.χ. το 30% των κτηνοτρόφων που είχαν σύμβαση με το συνεταιρισμό, η διοίκηση προτίμησε – ίσως μέσα στη γενικότερη συνεταιριστική λογική και κουλτούρα – να μη σταματήσει τις συμβάσεις, αλλά να επιταχύνει γεωμετρικά το δίκτυο, ώστε να απορροφήσει με ίδιες δυνάμεις αυτούς τους 30 τόνους.

Έτσι, επιδόθηκε σ'' ένα σχεδόν... άναρχο άνοιγμα νέων σημείων πώλησης, χωρίς σωστό σχεδιασμό, δεδομένου ότι η Friesland είχε δώσει προειδοποίηση έξι μήνες πριν για την αποχώρησή της, οπότε υπήρχε πίεση χρόνου.

Παράλληλα, τα νέα σημεία πώλησης και το άνοιγμα μεγαλύτερων καταστημάτων (με τυριά, γιαούρτια κ.λπ.) είχαν ασύγκριτα περισσότερα κόστη και πιο δαιδαλώδη τροφοδότηση από το απλό και ευέλικτο μοντέλο του αρχικού πλάνου που ήταν τα ΑΤΜs γάλακτος.

Μέσα σ'' αυτό το «ράλι» ανάπτυξης, είχαν ανέβει κατακόρυφα τα κόστη, με το συνεταιρισμό να καταφεύγει σε τραπεζικό δανεισμό αλλά και «ανοίγματα» προς τους προμηθευτές, ενώ έφτασε να απασχολεί στο... πικ της λειτουργίας του έως και 180-200 εργαζόμενους μαζί με τα νέα καταστήματα.

Κατόπιν, έγινε προσπάθεια ώστε η «ευθύνη» των καταστημάτων να περάσει σε ιδιώτες, μέσω του δικτύου franchise που ξεκίνησε να «χτίζει», όμως ήδη η οικονομική ζημιά είχε γίνει.

Πλήγμα για το συνεταιριστικό κίνημα

Πλέον στο συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα απασχολούνται περί τους 70 με 80 εργαζόμενοι, ενώ αρκετοί έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς. Πάντως, ασχέτως τι θα γίνει σήμερα στο δικαστήριο, το brand έχει πληγεί πάρα πολύ και είναι αμφίβολο αν μπορεί να «σηκωθεί» το δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση ισχυρό πλήγμα δέχτηκε και συνολικά το συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο μετά τις αλχημείες των προηγούμενων δεκαετιών με τον εκμαυλισμό των «τυφλών» επιδοτήσεων, στο πρόσωπο συνεταιρισμών όπως η ΘΕΣγάλα (ευτυχώς και πολλών άλλων απολύτως υγειών που διαπρέπουν όπως ΑΣΕΠΟΠ Κοζάνης, Ζαγορά Πηλίου κ.α.) δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Ευχή πάντως όλων είναι ο συνεταιρισμός να βρει λύση και να συνεχίσει τη λειτουργία του, καθώς πρόκειται για πολύ μια προσπάθεια, με προϊόντα που έγιναν αποδεκτά από την αγορά.