7ος χρόνος, ημέρα 2184η
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Σήμερα οι προσφορές για το Λιμάνι Ηρακλείου – Οι διεκδικητές και η προίκα του ΟΛΗ

Σήμερα οι προσφορές για το Λιμάνι Ηρακλείου – Οι διεκδικητές και η προίκα του ΟΛΗ

Σήμερα οι προσφορές για το Λιμάνι Ηρακλείου – Οι διεκδικητές και η προίκα του ΟΛΗ

Σήμερα κληρώνει γα το Λιμάνι Ηρακλείου καθώς εκκινείται η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ Α.Ε.), με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που αφορά στην πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η μάχη για την απόκτηση του ΟΛΗ φαίνεται ότι θα είναι μεταξύ γιγάντων καθώς η αγορά περιμένει ότι στους ενδιαφερόμενους θα περιλαμβάνονται κοινοπραξίες μεταξύ ελληνικών σχημάτων, αλλά και ελληνικών και ξένων εταιρειών με σειρά ισχυρών ομίλων από τον ιταλικό όμιλο Grimaldi που ελέγχει τις Μινωϊκές Γραμμές μέχρι την ΑΒΙΑΡΕΠΣ του κρητικού επιχειρηματία Γ. Γρύλου (Sky Express, Swissport Hellas, ξενοδοχεία, ενέργεια), την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες όπως η Attica και σχήμα, που θα περιλαμβάνει την τρίτη ακτοπλοϊκή της Κρήτης, ΑΝΕΚ και πιθανώς ξένοι όμιλοι από το χώρο των επενδύσεων.

Στους ενδιαφερόμενους ενδέχεται να ενταχθεί και η Ελλάκτωρ η οποία στην τελευταία οικονομική έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων διεκδικήσεων, ότι μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις σκοπεύει να διεκδικήσει πλειοψηφικό μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε και Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.

Το αυξημένο ενδιαφέρον εστιάζει στο γεγονός ότι, η θέση του νησιού και του λιμανιού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες υποδομές που προωθούνται στην Κρήτη (οδικά έργα όπως ο ΒΟΑΚ, ενεργειακά projects, τουριστικές και οικιστικές επενδύσεις, η αξιοποίηση της έκτασης στις Γούρνες που περιλαμβάνεται και καζίνο, το αεροδρόμιο στο Καστέλι όπως ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η αξιοποίηση της έκτασης στις Γούρνες, έχουν ανάγει την Κρήτη σε επικείμενο εμπορικό, εμπορευματικό κόμβο την ίδια στιγμή που η αύξηση του τουρισμού δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των υποψηφίων και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης του πλειοδότη.

Η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος μαζί με την προεπιλογή των σχημάτων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ένα μήνα περίπου και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών και η ανάδειξη του πλειοδότη.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε." έχει σήμερα το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου μέχρι τον Ιανουάριο του 2063. Έχει επίσης διαχειριστικές αρμοδιότητες των:

α) του παλαιού Ενετικού λιμένα,

β) του λιμένα Λινοπεραμάτων και

γ) των τριών αλιευτικών καταφυγίων: Λούτρα, Κερατόκαμπος και Άρβη.

Οι κύριες δραστηριότητες της ΟΛΗ Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, φορτοεκφόρτωσης ξηρού χύδην φορτίου και γενικών συμβατικών φορτίων, δραστηριότητες κρουαζιέρας καθώς και παράκτιες μεταφορές επιβατών.

Προσφορές που αναμένεται να περιλαμβάνουν κοινοπραξίες μεταξύ ελληνικών σχημάτων, αλλά και ελληνικών και ξένων εταιρειών με σειρά ισχυρών ομίλων από τον ιταλικό όμιλο Grimaldi που ελέγχει τις Μινωϊκές Γραμμές μέχρι την ΑΒΙΑΡΕΠΣ του κρητικού επιχειρηματία Γ. Γρύλου (Sky Express, Swissport Hellas, ξενοδοχεία, ενέργεια), την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες όπως η Attica και σχήμα, που θα περιλαμβάνει την τρίτη ακτοπλοϊκή της Κρήτης, ΑΝΕΚ και πιθανώς ξένοι όμιλοι από το χώρο των επενδύσεων.

Επίσης εκτιμάται ότι ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί από την πολυεθνική εταιρεία κρουαζιέρας την Royal Caribbean, και ενδεχομένως και δεύτερης αντίστοιχης εταιρείας, ενώ εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υπάρξει και από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης καθώς έχει ειπωθεί ότι έχει ενδιαφέρον για όλα τα προς αξιοποίηση λιμάνια.