Όλα ανοιχτά για τη δόση του 1 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να οπισθοχωρεί

Όλα ανοιχτά για τη δόση του 1 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να οπισθοχωρεί

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι απειλές της κυβέρνησης δεν έπιασαν τόπο και όπως φαίνεται ανακρούει πρύμναν και μαζεύει τις υποσχέσεις που είχε δώσει στους «κόκκινους» δανειολήπτες. Το σχέδιο Φλαμπουράρη εκθέτει το Μαξίμου που αναγκάστηκε χθες να κάνει ένα ακόμα βήμα πίσω μειώνοντας στα 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ το όριο προστασίας στα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια.

Ακόμα όμως και αυτή η κίνηση δεν φαίνεται αρκετή ώστε πείσει τους θεσμούς να δώσουν το πράσινο φως στο Eurogroup και να εκταμιευτεί η δόση του ενός 1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό το σενάριο αναβολής της δόσης και να μεταφερθεί το ζήτημα στη σύνοδο της 16ης Μαΐου.

Πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν χθες ότι οι συζητήσεις για το νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη ή διαφορετικά τη ρύθμιση που θα προστατεύει τους κόκκινους δανειολήπτες συνεχίζονται. Μάλιστα, οι οπισθοχωρήσεις της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα έναντι των προηγούμενων ημερών. Και αυτό διότι η κυβέρνηση ξαφνικά κατάλαβε το πόσο σημαντικό είναι στο άτυπο Συμβούλιο των 19 που θα συνέλθει στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι να έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφωνίες και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. Το θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι γεφυρώθηκαν οι διαφωνίες ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση η ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποτελεί θετικό μήνυμα προς τις αγορές για την πορεία της οικονομίας και αυτό το μήνυμα προσπαθούν κυρίως οι θεσμοί να το περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές.

Πάντως, σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες αξιωματούχος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα θέματα ανοιχτά όσον αφορά τις παραμέτρους που προστατεύουν τα επαγγελματικά δάνεια». Την ερχόμενη Παρασκευή στο Eurogroup που θα εξελιχτεί στο Βουκουρέστι, «θα δούμε κατά πόσο οι προϋποθέσεις έχουν ικανοποιηθεί» είπε και τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν να ακούσουν από τους θεσμούς ότι «έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν», τότε θα υπάρξουν αποφάσεις. «Αυτή την στιγμή δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις». Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι σήμερα τότε υπάρχει και το επόμενο Eurogroup  του Μαΐου, και το επόμενο του Ιουνίου και Ιουλίου. «Τα χρήματα δεν εξατμίζονται αλλά οι θεσμοί πρέπει να μας πούνε ότι όλα έχουν ικανοποιηθεί» είπε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης το θέμα της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στην οποία εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής. Τέλος, οι θεσμοί προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ούτε έχει στελεχωθεί όπως πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Διαβάστε ακόμα:

- Ψηφίζεται σήμερα η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας