Σήμερα «κληρώνει» για τη Wind

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Σήμερα αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Wind, καθώς τα δύο funds που διαμορφώνουν την ισχυρή μετοχική πλειοψηφία των «γαλάζιων» των telecoms διερευνούν το ενδεχόμενο μιας «εξόδου» από την εταιρεία καθώς ο επενδυτικός τους ορίζοντας έχει ολοκληρωθεί.

Η συγκυρία θεωρείται πολύ καλή για μία τέτοια κίνηση, καθώς η εταιρεία έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της με το νέο ομολογιακό (με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο στο 4,25%), έχει δρομολογήσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα «νοικοκυρέματος», ενώ συνεχίζει να παράγει θετικά οικονομικά αποτελέσματα και έχει στα σκαριά ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα για το πέρασμα στα δίκτυα 5ης γενιάς. Όπως η ίδια ανακοίνωσε προ ημερών, τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες στο τρίτο τρίμηνο του 2019 σημείωσαν άνοδο 5% ετησίως, στα 137,8 εκατ. και το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση, στα 42,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς είναι ανοδικές.

Οι σημερινοί της μέτοχοι, η Golden Tree Asset Management (με 59%) και η Cyrus Capital Partners (35,6%), μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ομολογιακού δανείου των 525 εκατ. ευρώ που σύναψε πρόσφατα η εταιρεία, δρομολογούν τη διαδικασία πώλησης των μεριδίων τους και προχώρησαν στη διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος, με σύμβουλο τη JP Morgan. Μάλιστα είχαν «ενημερώσει για τις προθέσεις τους, με το ενημερωτικό της έκδοσης του ομολογιακού στο οποίο επισημαινόταν: «Οι μέτοχοι μετά την ολοκλήρωση του ομολογιακού και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, θα διερευνήσουν τις στρατηγικές επιλογές συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησης του ομίλου». 

Στην «κούρσα» της διαδικασίας που καταλήγει σήμερα έχουν εμφανιστεί σημαντικά ονόματα, όπως η BC Partners, η Warburg Pincus και το Apollo, ενώ ορισμένες φήμες μιλούν και για το ενδιαφέρον εγχώριου παράγοντα που βρίσκεται εδώ και χρόνια «κοντά» στην εταιρεία.

Κατά πληροφορίες της αγοράς το enterprise value της εταιρείας τοποθετείται στο επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ (μέχρι 1 δισ.) ποσό που διαμορφώνει και το κριτήριο για την όποια διαπραγμάτευση προκύψει, εφόσον το ενδιαφέρον βρίσκεται σε αντίστοιχα επίπεδα.