Σημαντική ενδυνάμωση τον Ιούλιο του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Σημαντική ενδυνάμωση τον Ιούλιο του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2015 εκτινάχθηκε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εκταμίευση μέρους της δόσης της χρηματοδοτικής υποστήριξης από τους εταίρους, και η ενίσχυση της πεποίθησης πως το πρόγραμμα κινείται εντός τροχιάς, έστω και με καθυστερήσεις, συντελούν στη σταδιακή άμβλυνση της απαισιοδοξίας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Επίσης, στην πλευρά της προσφοράς, η βελτίωση των προσδοκιών φαίνεται πως συνδέεται και με τη δυναμική του τουρισμού από το εξωτερικό, αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεων εξαγωγικών κλάδων της οικονομίας. Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, από την άλλη, είναι αποτέλεσμα κυρίως λιγότερο αρνητικών προβλέψεων για την ανεργία στο επόμενο διάστημα, καθώς, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, φαίνεται να διαμορφώνονται συνθήκες κανονικότητας στην εικόνα της οικονομίας, με σχετική ενίσχυση και των επενδύσεων. 

Ιδιαίτερα ισχυρή είναι και η βελτίωση στις κατασκευές, κυρίως σε σχέση με τα δημόσια έργα, ενώ οι υπόλοιποι τομείς εμφανίζουν μικρές θετικές ή αρνητικές διακυμάνσεις, ανάλογα και με τη δυναμική των επιμέρους κλάδων τους. 

Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε και στην ΕΕ, ενώ παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας στη ζώνη του ευρώ.

Αναλυτικά η έρευνα του ΙΟΒΕ.