Σημαντική ενδυνάμωση το Σεπτέμβριο του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία

Σημαντική ενδυνάμωση το Σεπτέμβριο του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία

Σημαντική ενδυνάμωση κατέγραψε το Σεπτέμβριο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στις 17 μονάδες από 10 που ήταν τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου, Achim Wambach, απέδωσε την ενίσχυση του δείκτη στην ισχυρή απόδοση που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στον τραπεζικό δανεισμό και την άνοδο των επενδύσεων τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από τις ιδιωτικές εταιρείες. 

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε, σύμφωνα με τον ίδιο, και η σταθεροποίηση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, οι γερμανικές εκλογές, όπως τόνισε, δεν φαίνεται να λειτούργησαν ως πηγή αβεβαιότητας για τους παράγοντες της αγοράς.

Ο δείκτης που μετρά τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, στις 87,9 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,2 μονάδων σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ενισχυμένες όμως εμφανίζονται και οι προσδοκίες για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 2,4 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 31,7 μονάδες.

Αντίθετα, ο δείκτης που μετρά τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2,9 μονάδες, στις 35,5 μονάδες.