Σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, θα γνωρίσει ισχυρή ανάκαμψη
Τ. Πάιατ

Σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, θα γνωρίσει ισχυρή ανάκαμψη

Τη σημασία που έχουν οι αμερικανικές επενδύσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σημείωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Delphi Economic Forum. Όπως τόνισε η Ελλάδα πριν μερικά χρόνια δεν γνώριζε αν θα καταφέρει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και οι αγορές διερωτούνταν για την επιβίωσή της.

«Πλέον όλοι μιλάνε για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στη μετά κορονοϊού εποχή και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη. Από τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας έως την αξιολόγηση θετικότερων προοπτικών φαίνεται πως η χώρα έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά» δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ. Ο ίδιος αναφέρθηκε πως το οικονομικό σύστημα της χώρας παραμένει σταθερό και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ταχύ ρυθμό, ενώ επεσήμανε πως «η Ελλάδα τραβά τα βλέμματα των επενδυτών».

Σε ό,τι αφορά στο ενδιαφέρον των Αμερικάνων επενδυτών για τη χώρα μας ο κ. Πάιατ σημείωσε πως «είναι περήφανος για το γεγονός πως πολλοί συμπατριώτες του επενδύουν στη χώρα». Ο Πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στους τομείς της ελληνικής οικονομία που έχουν τεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «τα λιμάνια, οι υποδομές και η τεχνολογία αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για αμερικάνικες επενδύσεις». Σε ό,τι αφορά στα λιμάνια και τις υποδομές στάθηκε σε αυτό της Αλεξανδρούπολης και αναφέρθηκε για τις αμερικάνικες επενδύσεις στα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας μέσω της Onex. Αναφέρθηκε και στη γεωπολιτική διάσταση των επενδύσεων ( σ.σ. επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Liberal) δηλώνοντας πως το αμερικανικό αποτύπωμα συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Επίσης σημείωσε πως η χώρα αποτελεί υπόδειγμα ενεργειακής μετάβασης, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μας μετεξελίσσεται σε τεχνολογικό hub, λέγοντας πως «η επένδυση της Microsoft αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις γύρω χώρες», καταλήγοντας πως «θα υπάρξει εντονότερο ενδιαφέρον για τεχνολογικές επενδύσεις στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και χαρακτήρισε το κλίμα εξαιρετικό. Επίσης σημείωσε πως στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα θα είναι παρών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν ξέρω όμως αν υπάρξει χρόνος».

Η ομιλία του Πρέσβη των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην Τουρκία και στις σχέσεις με τη χώρα μας. Ο κ. Πάιατ εξήρε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετώπισαν με προσήλωση και προσοχή την κρίση του περασμένου καλοκαιριού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν φοβήθηκε πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών, παρά μόνο κάποιο ατύχημα. Τέλος, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή με θετικά λόγια, τονίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην διπλωματική οδό».