Σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης…

Σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης…

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
 

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με την πορεία την παγκόσμιας οικονομίας. Η συνταγή των κεντρικών τραπεζών από την κρίση του 2008 κι έπειτα προσφέροντας άφθονο και φθηνό χρήμα φαίνεται πως δεν ωφέλησε την πραγματική οικονομία. Οκτώ χρόνια μετά, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εκ νέου στα πρόθυρα ύφεσης.

Ίσως η μόνη οικονομία η οποία απειλείται λιγότερο -ή ίσως να απειληθεί τελευταία- είναι αυτή των ΗΠΑ, ασχέτως εάν τα «γεράκια» της FED αναφέρουν ότι οι απειλές για την αμερικανική οικονομία παραμένουν.

Ένας από τους βασικούς δείκτες από τον οποίο καθορίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος η ανάπτυξη μιας οικονομίας είναι αυτός των εξαγωγών. Κι αυτό διότι βάση αυτού του δείκτη καθορίζεται το εμπορικό ισοζύγιο καθώς και η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Η αύξηση των εξαγωγών οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, βοηθώντας έτσι την οικονομία να αναπτυχθεί. Στην αντίθετη περίπτωση η μείωση των εξαγωγών οδηγεί σε εμπορικά ελλείμματα, αύξηση της ανεργίας και διολίσθηση του εθνικού της νομίσματος.

Αλήθεια πως είναι δυνατόν οι κεντρικές τράπεζες να προβούν εκ νέου σε έκδοση νέου χρήματος περιμένοντας με αυτό τον τρόπο να λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας; Όταν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εξαγωγές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (όπως θα δούμε παρακάτω) εμφανίζουν μείωση, τότε αναμένει κανείς δραστικότερα μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες ώστε να αποτρέψουν την είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση.

Οι εισαγωγές της Κίνας (βλ. γράφημα παρακάτω) σημείωσαν μείωση τον προηγούμενο μήνα στα $1,774 τρισ. έναντι $2,241 τρισ. τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει πως η καταναλωτική δαπάνη στις χώρες που εξάγει η Κίνα υποχωρεί δημιουργώντας προβλήματα στις εξαγωγικές της εταιρείες.

 

Πηγή γραφήματος:Tradingeconomics

Ανησυχητικό φαινόμενο αποτελεί η μείωση του δείκτη εξαγωγών των ΗΠΑ τους τελευταίους δέκα μήνες όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.

Η διαφορά των ΗΠΑ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες είναι ότι η οικονομία της είναι δομημένη επάνω σε ένα καταναλωτικό μοντέλο καθώς επίσης και ότι κατάφερε να μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα διατηρώντας σταθερά σε ανοδική τροχιά την καταναλωτική της δαπάνη.

 

Πηγή γραφήματος:Tradingeconomics

Απεναντίας, ασταθείς μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξαγωγές της Μεγάλης Βρετανίας καθώς (βλ. παρακάτω γράφημα) στο δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους εμφανίζουν αυξομειώσεις σε σχέση με αυτές του πρώτου εξαμήνου ενώ τους τελευταίες τρεις μήνες του έτους σημειώνουν πτωτική πορεία.

 

Πηγή γραφήματος:Tradingeconomics

Σε ικανοποιητικά (προς το παρόν) επίπεδα κινούνται οι εξαγωγές στην ευρωζώνη δείχνοντας να μην επηρεάζονται από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Βέβαια θυμόμαστε τον προηγούμενο μήνα την πίεση που δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας (κυρίως) όταν υπήρχαν ειδήσεις για μείωση του κινεζικού ΑΕΠ στο 6,5% αντί  6,8% του πραγματικού.

 

Πηγή γραφήματος:Tradingeconomics

Μειούμενες βαίνουν στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι εξαγωγές την γερμανικής οικονομίας, οι οποίες κατά ένα μεγάλο ποσοστό αποτελούν τις εξαγωγές της ευρωζώνης. Σε περίπτωση που και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι γερμανικές εξαγωγές συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία, τότε θα έχουμε μείωση του εμπορικού της ισοζυγίου κάνοντας ίσως του ιθύνοντες της γερμανικής οικονομίας να αναθεωρήσουν κάποιες αποφάσεις τους σχετικά με την νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.

 

 Πηγή γραφήματος:Tradingeconomics

Η ενίσχυση του γεν δεν ευνόησε τις ιαπωνικές εξαγωγές οι οποίες στις αρχές του νέου έτους οδηγήθηκαν σε πτώση παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να τονώσει την οικονομία υιοθετώντας αρνητικά επιτόκια.

 

Πηγή γραφήματος:Tradingeconomics

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω η συνέχιση της πτωτικής τάσης των εξαγωγών των ανεπτυγμένων οικονομιών είναι θέμα χρόνου να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, ελλειμματικά εμπορικά ισοζύγια και περαιτέρω αύξηση των «κόκκινων» δανείων αλλά και χρεοκοπιών.

Για να αποφύγει η παγκόσμια οικονομία μια νέα ύφεση που ίσως να είναι «βαθύτερη» θα πρέπει τα χρήματα των κεντρικών τραπεζών να διοχετευθούν αυτή την φορά προς την πραγματική οικονομία υποστηρίζοντας αναπτυξιακά projects που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.