Σιγοβράζει το καζάνι της Μ. Βρετανίας μαζί με τη λίρα

Σιγοβράζει το καζάνι της Μ. Βρετανίας μαζί με τη λίρα

Της Μαίρης Βενέτη

Μπορεί οι επενδυτές να έχουν λίγο πολύ συνηθίσει την εκκρεμότητα του Brexit, όμως η αλήθεια είναι ότι για τη βρετανική οικονομία συνεχίζει ν' αποτελεί δαμόκλειο σπάθη πάνω από την οικονομική δραστηριότητα.

Τον τελευταίο μήνα έχουν πληθύνει οι φορείς που προειδοποιούν για τις συνέπειες, οι οποίες έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον αισθητές.

Χθες το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών -NIESR- ανακοίνωσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας, δεδομένου ότι οι πιθανότητες ν' αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, είναι τώρα γύρω στο 40%.

Ήδη σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η Βρετανία βρίσκεται σε στασιμότητα με κατακόρυφη άνοδο των πιθανοτήτων η κρίση του Brexit να έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση.

Ως εκ τούτου, το Ινστιτούτο NIESR αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας το 2019 και το 2020 στο 1,2% και το 1,1% συγκριτικά με το 1,4% και 1,6% προηγουμένως.

Επιπλέον, έδωσε πιθανότητες 30% η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να συρρικνωθεί το 2020, βάσει του μέσου όρου όλων των σεναρίων του Brexit.

Ο γενικός διευθυντής του NIESR μάλιστα τόνισε ότι σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, δεν θα υπάρχει αισθητή ανάπτυξη για «κάποια χρόνια».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η έκθεση για τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών της χώρας από το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης -OBR- την προηγούμενη εβδομάδα.

Το κεντρικό συμπέρασμα του OBR είναι ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία:

- θα προσθέσει 30 δισεκ. λίρες τον χρόνο στον δημόσιο δανεισμό έως το οικονομικό έτος 2020/21,

- θα πλήξει την εμπιστοσύνη,

- θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις και

- θα αυξήσει τα εμπόδια στο εμπόριο με την ΕΕ, οδηγώντας σε πτώση την στερλίνα και σε συρρίκνωση κατά 2% την οικονομία έως τα τέλη του 2020.

Επίσης το OBR επισήμανε ότι οι μετρήσεις των πρόδρομων δεικτών για τον Ιούνιο ήταν ιδιαίτερα αδύναμες, υποδηλώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανόν να παραμείνει ασθενής. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο η οικονομία να εισέλθει σε μια κανονική ύφεση.

Οι επισημάνσεις των δύο παραπάνω φορέων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι το φαβορί για να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι με τον Μπόρις Τζόνσον ένα άτακτο Brexit έχει σοβαρές πιθανότητες, καθώς έχει δηλώσει ότι θα εντείνει τις προετοιμασίες για μια έξοδο χωρίς συμφωνία, προκειμένου να αναγκάσει την ΕΕ να προχωρήσει σε αλλαγές στη συμφωνία που σύναψε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το μπλοκ, αλλά που καταψήφισαν τρεις φορές οι Βρετανοί βουλευτές.

Τις πιθανότητες ενός άτακτου Brexit φαίνεται να ζυγίζει και η λίρα.

Το ζεύγος GBP/EUR δεν κατάφερε την Παρασκευή να σπάσει τον μέσο κινητό όρο των 30 ημερών-1,1167- καθώς περιμένει τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας, με τη μεγάλη στήριξη στη ζώνη 1,1006-1047 και την ουσιαστική αντίσταση σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής στο 1,1270.

Αντίστοιχα το ζεύγος GBP/USD εμφανίζει αδυναμία διάσπασης της ζώνης 1,2565-1,2591- αντίσταση που η ανοδική της διάσπαση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για το 1,2670- με πρώτη μεγάλη στήριξη στη ζώνη 1,2366-1,2382 και δεύτερη στο 1,2280-1,2306.

* * *

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.