8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Siamidis: Προμήθεια στρατιωτικών ρούχων σε τέσσερις χώρες της Σκανδιναβίας

Siamidis: Προμήθεια στρατιωτικών ρούχων σε τέσσερις χώρες της Σκανδιναβίας
Φωτογραφία αρχείου

Τεράστια επιτυχία για την ελληνική εταιρεία SIAMIDIS SA, που δραστηριοποιείται στον τομέα των technical textiles, αλλά και για τον κλάδο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας της χώρας μας, αποτελεί η σύμβαση με τέσσερις Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία), στo πλαίσιo της αμυντικής συνεργασίας NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation).

Η σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη και παραγωγή ολοκληρωμένου συστήματος ένδυσης του στρατιωτικού προσωπικού συνολικού προϋπολογισμού 425 εκ. € για την περίοδο 2022-28. To σύστημα ένδυσης περιλαμβάνει από εσώρουχα μέχρι και ενδύματα που απαιτούνται ακόμα για περιοχές με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, από τον αρκτικό κύκλο, την τροπική ζώνη έως και την έρημο. Οι τέσσερις χώρες καθόρισαν από κοινού τα ελάχιστα επίπεδα προστασίας, τις συνθήκες χρήσης, τις απαιτήσεις άνεσης και την απαιτούμενη λειτουργικότητα των προϊόντων. Η εταιρεία SIAMIDIS SA παράγει όλα τα ενδύματα του συστήματος πέραν των εσωρούχων και η εκτιμώμενη αξία εξαγωγών στο πλαίσιο της σύμβασης ξεπερνά τα 340 εκατ. €.

Στην αρχική φάση εκδήλωσαν ενδιαφέρον 28 κοινοπραξίες εταιρειών από Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σε τρεις φάσεις με τεχνική και οικονομική αξιολόγηση. Εκτός των εργαστηριακών ελέγχων και προσομοιώσεων λειτουργίας, στο τελικό στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης έγινε εξάμηνη πρακτική δοκιμή του κάθε συστήματος από 160 άτομα στην Σκανδιναβία, την Κεντρική Ευρώπη και την Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη και η πιστοποίηση του συστήματος που πρότεινε η SIAMIDIS SA και το οποίο τελικά επιλέχθηκε, διήρκησε τέσσερα χρόνια και απαίτησε επενδύσεις περί του 1 εκατ. € για εργαστηριακούς ελέγχους και πρωτότυπα ενδυμάτων.

Η επιτυχία της SIAMIDIS SA που είναι εγκατεστημένη στα Οινόφυτα Βοιωτίας και δραστηριοποιείται παραγωγικά στην κλωστοϋφαντουργία από το 1961, με εξαγωγές σε ποσοστό άνω του 75% του ετησίου κύκλου εργασιών, αποτελεί και μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική βιομηχανία ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας η οποία βρίσκεται σε πολύ ψηλό επίπεδο από πλευράς τεχνολογίας και καινοτομίας.