Σφοδρή επίθεση Μαξίμου στον Γ. Στουρνάρα

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, 16:00 - Τελευταία ενημέρωση: 18:42
-A +A
Σφοδρή επίθεση Μαξίμου στον Γ. Στουρνάρα

Σε ανοιχτή σύγκρουση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος οδηγείται η κυβέρνηση, μετά τις σημερινές προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα και την αναφορά του στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης μετά τον Αύγουστο του 2018.

Με ένα σκληρό non paper, το Μαξίμου χαρακτηρίζει «αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» τον κ. Στουρνάρα, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση Σαμαρά είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης.

Αυτό σύμφωνα με την κυβέρνηση, δε σημαίνει ότι η σημερινή «πετυχημένη κυβέρνηση» δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. «Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν», καταλήγει στο non paper το Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας υπέβαλε την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής στη Βουλή, στην οποία ανέφερε ότι η ύπαρξη προληπτικού πλαισίου στήριξης θα δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες να το διορθώσουμε», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Στην έκθεση, επίσης, γίνεται αναφορά στο νομικό πλαίσιο της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία τουλάχιστον μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της προς την Ευρωζώνη.

«Πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο “προληπτικό πρόγραμμα στήριξης”. Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών», αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ.

Για μία ακόμη φορά οι παρεμβάσεις του κ. Στουρνάρα ενοχλούν την κυβέρνηση η οποία δείχνει να πλέον σοβαρό πρόβλημα με την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αυτή απορρέει από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μαξίμου ή κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 22/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα