Σφοδρή επίθεση Renzi στον διοικητή της ιταλικής κεντρικής τράπεζας

Σφοδρή επίθεση Renzi στον διοικητή της ιταλικής κεντρικής τράπεζας

Νέα επίθεση σε βάρος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και προσωπικά του διοικητή της εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος των Δημοκρατικών, Matteo Renzi.

Ο Renzi χαρακτήρισε μάλιστα «αδύναμο κρίκο» του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας τον Ignazio Visco, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και θεωρείται έμπιστος του νυν προέδρου της (και επίσης Ιταλού), Mario Draghi. 

Η επίθεση έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν το τέλος της θητείας του Visco στην προεδρία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει την ανανέωσή της για μία ακόμη εξαετία. Ο ίδιος ο Renzi έχει δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί την όποια απόφαση, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση, θα κάνει καλύτερη δουλειά από ό,τι μέχρι σήμερα. 

«Το όνομα που θα προκύψει σήμερα θα έχει όλο τον σεβασμό μας από θεσμικής άποψης. Τελικά, όμως, η Τράπεζα της Ιταλίας αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο του συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Renzi στο ραδιόφωνο Radio Capital, για να προσθέσει: «Πάντως, εάν νομίζουν ότι αξίζει να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Ignacio Visco, ελπίζω τα επόμενα έξη χρόνια να είναι καλύτερα. Δεν βλέπω, άλλωστε, πώς θα μπορούσαν να είναι χειρότερα». 

Σημειώνεται ότι ο Visco είχε την ατυχία να βρεθεί στη συγκεκριμένη θέση καθώς κατέρρεαν 10 ιταλικές τράπεζες την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα να πληγούν χιλιάδες καταθέτες και κάτοχοι μετοχών τους. Επίσης, στην Ιταλία υπάρχει φόβος και αντίδραση ενόψει του επικείμενου περιορισμού του QE από την ΕΚΤ, κάτι στο οποίο συναινεί και ο Visco, καθώς η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση και έχει απόλυτη ανάγκη τα κεφάλαια της Φρανκφούρτης.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons