Σφίγγει ο κλοιός για τη Folli Follie - Xωρίς άλλοθι οι εμπλεκόμενοι

Σφίγγει ο κλοιός για τη Folli Follie - Xωρίς άλλοθι οι εμπλεκόμενοι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Χαρακτηριστικά ντόμινο έχουν πάρει πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου της Folli Follie, που έχει μπει σε μια τροχιά ολικής αποδόμησης σε όλα τα επίπεδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικογένεια Κουτσολιούτσου και όλους όσους στήριξαν την γιγάντωση της φούσκας.

Μολονότι οι πρώτοι περίπου πέντε μήνες πέρασαν με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις την υπόθεση διαλεύκανσης του σκανδάλου, πλέον, μετά τις αποκαλύψεις της Alvarez & Marsal για το μέγεθος της απάτης στην Ασία, οι εξελίξεις επισπεύδονται, ενώ οι δικαστικές Αρχές κινούνται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Με δύο νέες διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις ξεκινά η εκποίηση της περιουσίας της Folli Follie και της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Η εταιρεία πλέον δεν έχει ουδεμία δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών της. Ο μακρύς δρόμος διεκδικήσεων, αγωγών και αποζημιώσεων έχει ήδη ανοίξει καθώς την Παρασκευή το δικαστήριο αποφάσισε την άρση της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, ενώ χθες η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών Ειρήνη Κατινιώτη εξέδωσε απόφαση που ανοίγει το χορό των διεκδικήσεων από την πλευρά των μετόχων – επενδυτών για βλάβη που έχουν υποστεί. Παράλληλα, χθες το πρωί κατατέθηκε το πόρισμα της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου), εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει πλέον τις νομικές διαδικασίες. Σημαντικότατες εξελίξεις, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών!

Το «κλειδί» ήταν οι αποκαλύψεις της A&M

«Κλειδί» για την ολική μεταστροφή ολόκληρου του εγχώριου συστήματος, εισαγγελίας, δικαστικών αρχών, εποπτικών αρχών κ.λπ., ήταν τα ευρήματα της Alvarez & Marsal από τις δραστηριότητες στην Κίνα που δημοσιεύτηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου. Το σοκ και δέος από τις τρομερές αποκαλύψεις, «γκρέμισαν» κάθε... άλλοθι, κάθε διστακτικότητα και κυρίως – μηδένισαν – τις όποιες δικαιολογίες για περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαχείριση αυτής της κορυφαίας απάτης.

Και τούτο διότι τους πρώτους τεσσεράμισι μήνες έως τις αποκαλύψεις της Α&Μ, η Folli Follie και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έπαιζαν «κρυφτούλι», παρέχοντας ελλιπέστατη ενημέρωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις ακριβώς μήνες μετά την αποκάλυψη του QCM, στις 2 Αυγούστου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από ένα πολύωρο διοικητικό συμβούλιο, αποφάσισε πρόστιμα... μόλις 4,02 εκατ. ευρώ για την Εταιρεία και τα μέλη της διοίκησής της! Για ένα σκάνδαλο εκατοντάδων εκατοντάδων εκατ. δολαρίων, η Ε.Κ. επέλεξε αυτό το πρόστιμο!

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς και των μελών του ΔΣ της πρώην εισηγμένης έγινε μόλις στις 9 Οκτωβρίου, ήτοι πέντε και πλέον μήνες μετά το «σκάσιμο» της υπόθεσης!

Μια κίνηση αυτονόητα σωστή, αλλά σε λάθος χρόνο, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν στο μεσοδιάστημα κινήθηκαν κεφάλαια ή άλλα πολύτιμα από τις θυρίδες! Άλλωστε, λίγο πριν είχε διαρρεύσει ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου, κάτω από το μάτι των αρμόδιων αρχών, είχε προσημειώσει ακίνητα μεγάλης αξίας από “φίλη” εταιρεία με έδρα την Ελβετία έναντι δανείου 36,45 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε και το βούλευμα – καταπέλτης από την οικονομική εισαγγελία όπου ξεδιπλώνει το πως «παράγονταν» ψεύτικος τζίρος και οικονομικά αποτελέσματα στην Ασία. Εκείνο το βούλευμα, έβαζε στο... χάρτη της εισαγγελικής έρευνας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), τους αναδόχους, τις χρηματιστηριακές, τους διαχειριστές των Private Banking αλλά και τις τράπεζες.

Τότε, κάπου ενδιάμεσα, αρχές Οκτωβρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που από την πρώτη στιγμή έχει επιδείξει μειωμένα αντανακλαστικά στην διαχείριση της υπόθεσης, “κατήγγειλε” δημόσια την εταιρεία ότι αρνείται τον έλεγχο καθώς “συνεχίζει να μην συμμορφώνεται”!

Από εκείνη την ημέρα (της δημοσίευσης της έκθεσης της A&M για την Ασία) όλο το... σύστημα έχει αλλάξει τακτική, τα άλλοθι και οι διστακτικότητες έχουν πέσει, πλέον η αποκάλυψη του μεγέθους της... χοάνης δεν επιτρέπει καμιά καθυστέρηση και καμιά συγκάλυψη! Έτσι, φαίνεται πως πλέον το σύστημα «τρέχει».

Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για διεκδικήσεις

Χθες, η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών Ειρήνη Κατινιώτη έλαβε απόφαση που ανοίγει το «χορό» των διεκδικήσεων κατά περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie από την πλευρά των μετόχων για βλάβη που έχουν υποστεί. Και ως γνωστόν, τέτοιοι μέτοχοι, είναι πολλοί!

Η κα Κατινιώτη, ύστερα από αίτηση τριών επενδυτών και μιας ξένης εταιρείας που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο, έλαβε απόφαση για προσωρινή διαταγή, η οποία ισχύει μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης και αφορά περιουσιακά στοιχεία μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ.

Είναι η πρώτη δικαστική δικαίωση επενδυτών που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τοποθετήσεις σε μετοχές και προθεσμιακά συμβόλαια της Folli Follie, ενώ είναι μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο και δημιουργεί δεδικασμένο για να προχωρήσουν και άλλοι επενδυτές σε παρόμοιες διεκδικήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί δύο φορές τους περασμένους μήνες, ενώ και χθες ζητήθηκε από τους δικηγόρους της FFG νέα αναβολή. Δεν δόθηκε όμως, κάτι που συνδέεται με την αλλαγή τακτικής που σημειώνουμε παραπάνω...

Η άρση της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή το βράδυ η απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για άρση της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές. Θυμίζουμε πως στις 12 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο είχε εκδώσει προσωρινή απόφαση προστασίας από τους πιστωτές μόνο για την εταιρεία Folli Follie, έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία και έως ότου εκδικαστεί η κύρια αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας τον Νοέμβριο.

Όμως, όλα όσα έχουν μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα, οδήγησαν το δικαστήριο να άρει την προσωρινή προστασία από τους πιστωτές και για τη Folli Follie.

Ανοικτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα

Από εδώ και πέρα πλέον οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες ίσως με δικαστική κλιμάκωση και διώξεις κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Κάποιες πληροφορίες έφεραν τον κινεζικό όμιλο Fosun, που είναι στρατηγικός επενδυτής στη Folli Follie να καταθέτει και από την πλευρά του αίτημα προστασίας προσεχώς. Μετά από όλες τις τελευταίες αποκαλύψεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο οποιοδήποτε (νέο) αίτημα για προστασία ή καθυστέρηση να γίνει δεκτό από οποιοδήποτε δικαστήριο.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν τις διαδικασίες πώλησης του 35,9% της Αττικά Πολυκαταστήματα, οι ομολογιούχοι «γκρουπάρονται» για αγωγές, το ίδιο και οι μικρομέτοχοι – επενδυτές.

Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα την ίδια ώρα που στην εταιρεία υπάρχει τεράστια πίεση ρευστότητας, οι προμηθευτές αλλάζουν πολιτική και δεν εμπιστεύονται πλέον τη διοίκηση της πρώην εισηγμένης, ενώ οι ομολογιούχοι αλλά και οι μικρομέτοχοι, ετοιμάζουν αγωγές και διεκδικήσεις.

Τέλος, θυμίζουμε πως πρόσφατα η θυγατρική του ελληνικού ομίλου Links of London κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ.