Σενάριο διάσωσης μόνο των χαμηλών συντάξεων μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Σολτς

Σενάριο διάσωσης μόνο των χαμηλών συντάξεων μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Σολτς

Συμβιβασμός στο θέμα των συντάξεων, προκειμένου να διασωθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τις περικοπές από την 1η Ιανουαρίου, είναι το επικρατέστερο σενάριο μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», προκρίνεται να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις, αλλά να εφαρμοστεί μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις. Παράλληλα, η γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα των συντάξεων μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα.

Το ζήτημα των συντάξεων θα εξεταστεί στο EuroWorking Group της Πέμπτης ενόψει του Eurogroup 19ης Νοεμβρίου, όπου Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει διορθωτικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2019.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει περικοπές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2019 προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» 280 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαπιστώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην υπόσχεση της ελληνική κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δίχως περικοπή συντάξεων.

Εναλλακτική για την κυβέρνηση είναι το «πάγωμα» της θετικής προσωπικής διαφοράς που θα πρέπει να λάβουν 250.000 συνταξιούχοι.