«Σεισμός» στην Credit Suisse μετά την παραίτηση του CEO, Τιντζάν Τιάμ

«Σεισμός» στην Credit Suisse μετά την παραίτηση του CEO, Τιντζάν Τιάμ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Τιντζάν Τιάμ υπέβαλλε την παραίτηση του ύστερα από εβδομάδες πίεσης και αναταραχής που συγκλόνιζε την Ελβετική τράπεζα με αφορμή ένα σκάνδαλο κατασκοπείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας η οποία ευχαρίστησε τον Τιάμ, την θέση του αναλαμβάνει ο Τόμας Γκότσταιν, διευθύνων σύμβουλος των εγχώριων δραστηριοτήτων. Σε δική του ανακοίνωση ο Τιάμ είπε «Δεν έχω καμιά ιδέα για το σκάνδαλο κατασκοπείας, είμαι σίγουρος ότι αναστάτωσε την Credit Suisse και δεν έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ».

Εδώ και μέρες, υπήρχαν φήμες αντικατάστασης του Τιάμ ο οποίος είχε διαμάχη με τον πρόεδρο της Τράπεζα Ουρς Ρένερ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», ο Ρένερ σχεδίαζε την αντικατάσταση του διευθύνοντα συμβούλου, όταν η επενδυτική Harris Associates ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse παρενέβη ζητώντας από τον πρόεδρο να στηρίξει τον διευθυντή του. Ανάλογες παρεμβάσεις υπέρ του Τιάμ έκαναν οι επενδυτικές εταιρείες Silchester International Investors και Eminence Capital. Εν τέλει όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της FT, το διοικητικό συμβούλιο στήριξε τον πρόεδρο της τράπεζας.

Το σκάνδαλο ξέσπασε ένα μήνα μετά την παραίτηση του Ίκμπαλ Κάν πρώην μεγαλόστελέχους της Credit Suisse ο οποίος βρισκόταν σε ανοικτή κόντρα με τον Τιάμ, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε, η Credit Suisse έκανε γνωστό ότι ο Πιερ-Ολιβιέ Μπουέ, ανώτατο στέλεχος της τράπεζας, απολύθηκε μετά την αποκάλυψη μιας επιχείρησης κατασκοπείας με στόχο τον Καν ο οποίος βρέθηκε στην «αντίπαλη» UBS. Παρ' όλα αυτά, η έρευνα που ανέθεσε η Credit Suisse στη δικηγορική εταιρεία Homburger ανέφερε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Καν προσπάθησε να προσελκύσει εργαζόμενους ή πελάτες από την Credit Suisse, όπως πίστευε ο Μπουέ.

Όπως φαίνεται όμως η υπόθεση δεν έχει τελειώσει, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Eπιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελβετίας (FINMA) η οποία εξετάζει εάν η Credit Suisse είχε υπό επαρκή επιτήρηση τον Τιάμ και τα κορυφαία στελέχη, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για εταιρική κατασκοπεία, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στις έρευνες.