ΣΕΒ: Στο 21% του ΑΕΠ ανήλθε η παραοικονομία στη χώρα

ΣΕΒ: Στο 21% του ΑΕΠ ανήλθε η παραοικονομία στη χώρα

Στοιχεία για την επιδείνωση της «μαύρης» οικονομίας στην Ελλάδα και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που έχει αυξηθεί εξαιτίας του μείγματος της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής έδωσαν ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος και ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας σε πάνελ συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι το μέγεθος της παραοικονομίας άγγιξε το 21% του ΑΕΠ πέρυσι, την στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ήταν 12,8%, ενώ υπολόγισε πως το 2016 χάθηκαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ από την «μαύρη» αποφυγή ΦΠΑ.

Πρόσθεσε δε ότι περίπου 5,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 8.000 ευρώ, με συνέπεια να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ενώ μόνο ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι συνεισφέρουν περισσότερα από το 90% των εσόδων φυσικών προσώπων.

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας σημείωσε πως είναι αναγκαίο να διευρυνθεί η φορολογική βάση και σημείωσε ότι το 2015 περισσότεροι από εννέα στους δέκα αγρότες και επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου. Παράλληλα, στην κατηγορία των μισθωτών το ποσοστό δηλώσεων έως 9.000 ευρώ ανήλθε στο 47%, αυξημένο κατά 14 μονάδες σε βάθος τεσσάρων ετών.

Πρόσθεσε δε ότι η διαφάνεια συναλλαγών φέρνει έσοδα και ότι υπάρχει αύξηση χρήσης χρεωστικών καρτών, αλλά όχι πιστωτικών, παρατηρώντας σε εκείνο το σημείο πως τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν μεν κάρτες για τις καθημερινές μικροσυναλλαγές τους, αλλά έτσι δεν πιάνεται το κρίσιμο κομμάτι της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, το εισόδημα που δηλώνεται στις Εφορίες υστερεί κατά 25% των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για την πραγματική δραστηριότητα, ενώ συνάμα υπάρχει απόκλιση και ανάμεσα στις εισαγωγές και τα εισοδήματα.

Συνεχίζοντας, o Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε πως ένα στα επτά ευρώ της αγοράς που ήταν «μαύρο» έγινε πλέον φανερό και αν η Ελλάδα φθάσει στο μέσο όρο της Ευρώπης, τότε ένα ποσό 3,3 δισ. ευρώ θα μπει στα κρατικά ταμεία. Τέτοια δεδομένα, είπε, οδηγούν στην μείωση του αφορολόγητου, το οποίο είναι προγραμματισμένο να πέσει στην ζώνη των 6.250 έως 7.250 ευρώ το προσεχές έτος.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ τόνισε πως η ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα και να  εξοικονομήσει τουλάχιστον 1 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ο αντίκτυπος, είπε, θα φανεί στο διεθνές εμπόριο, όπου μπορεί να υπάρξει αύξηση έως 10%.

Σε ό,τι αφορά το κράτος ο κ. Σκέρτσος υπολόγισε ότι η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να αποφέρει περίπου το  ισοδύναμο του ΕΝΦΙΑ. Τα δημόσια έσοδα δύναται να αυξηθούν κατά 1,2 δισεκ. χάρη στην επίδραση στο λαθρεμπόριο και στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ ακόμα 1,4 δισεκ. μπορούν να εξοικονομηθούν στις προμήθειες χαρτιού, μελανιού και άλλων υλικών.