ΣΕΒ: Οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη εμποδίζουν τις επενδύσεις

ΣΕΒ: Οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη εμποδίζουν τις επενδύσεις

Οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, αποτελούν βασικό αποτρεπτικό παράγοντα των επενδύσεων, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, κατά την επίσημη παρουσίαση του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.), που αποτελεί σύμπραξη 14 από τους σημαντικότερους φορείς της χώρας.

«Η κοινωνία χρειάζεται δουλειές, οι επιχειρήσεις αγορές και το κράτος έσοδα. Προϋπόθεση όλων αυτών είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, αφού οι δημόσιοι πόροι για ανάπτυξη είναι πια περιορισμένοι. Για να έρθουν όμως οι επενδύσεις στην Ελλάδα, χρειάζεται η χώρα να αποκτήσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Κρίσιμο όμως στοιχείο ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελεί η ασφάλεια δικαίου, δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο, οι κανόνες και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της διοίκησης που εγγυώνται την ποιοτική και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο ίδιος στο χαιρετισμό του.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «αποτελεί πάγια θέση του ΣΕΒ- και το έχουμε τεκμηριώσει με εμπεριστατωμένες μελέτες - ότι η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας θα αυξηθεί αν αποσυμφορήσουμε το δικαστικό σύστημα, μειώνοντας τον αριθμό των εισερχόμενων υποθέσεων. Μία λύση είναι να δημιουργήσουμε επιτέλους αξιόπιστους εξωδικαστικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών».

Η δημιουργία του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.), αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά στη συλλογική απαίτηση για μια γενναία και αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας στην επίλυση των διαφορών στην Ελλάδα και την αποφασιστική διάδοση και εμπέδωση της Διαμεσολάβησης. Βασικό χαρακτηριστικό και στρατηγικό πλεονέκτημα του νέου Οργανισμού είναι η συμμετοχή όλων των Κοινωνικών Εταίρων και των σημαντικότερων Θεσμικών Εκπροσώπων της οικονομικής ζωής, και της Επιστημονικής Κοινότητας.

Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος αναφερόμενος στην ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία του στάθηκε στη σημερινή κατάσταση στην ελληνική δικαιοσύνη που αφορά στον όγκο των εκκρεμών υποθέσεων και στην υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων με πολύ αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία εν γένει και ειδικότερα στη οικονομική δραστηριότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στο θεσμό της Διαμεσολάβησης και επισήμανε ότι εάν αυτός επιτύχει θα αποσυμφορηθούν τα Δικαστήρια και θα υπάρξει ισχυρή συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας. Κυρίως όμως θα συμβάλει στην «αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας του Έλληνα» και θα προσθέσει ένα στοιχείο πολιτιστικής αναβάθμισης της χώρας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αυτή την στιγμή υπάρχουν μισό εκατομμύριο υποθέσεις στα πινάκια, τονίζοντας ότι ο ΔΣΑ Με τη συμμετοχή στον ΟΠΕΜΕΔ   επιβεβαιώνει τη σταθερή υποστήριξη στη διαμεσολάβηση ώστε να γίνει πράξη. 

Ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Γεν. Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. επισήμανε από την πλευρά του ότι μέσα από μια ευρεία δέσμη σύγχρονων δράσεων προβολής και ευρείας προώθησης, ο Οργανισμός φιλοδοξεί να καταστήσει τη Διαμεσολάβηση «χειροπιαστή» πραγματικότητα για κάθε πολίτη και επιχείρηση στην Ελλάδα. Επιπλέον, όπως σημείωσε, ο Οργανισμός φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνέργειες με πλήθος Φορέων και Αρχών, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στη μελέτη και διαμόρφωση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου και της στέρεης βάσης για την εμπέδωση της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα. Όραμα και έμπνευση για τη νέα προσπάθεια αποτελεί η ανάγκη της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας για ένα νέο, σύγχρονο σύστημα επίλυσης των διαφορών, καθώς και για μια σταδιακή αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι “συγκρούσεις” σε κάθε πεδίο της κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής δραστηριότητας (οικογένεια, εμπόριο, σχολείο, εργασία, αθλητισμός κ.α.).

Η κ. Λούκα Κατσέλη εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)σημείωσε :«Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καλωσορίζει και συμμετέχει στον νέο αυτό Οργανισμό. Η διαμεσολάβηση, ειδικά στο χώρο των τραπεζικών υπηρεσιών,  αποτελεί ένα πεδίο ανοιχτού διαλόγου μεταξύ Τραπεζών, Πελατών και Κοινωνίας, που πρέπει να ενισχύσουμε. Με τη πρωτοβουλία αυτή, επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε τον θεσμό της διαμεσολάβησης, και να αναδείξουμε τα τεράστια οφέλη που έχει για κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση».

Στον Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. συμμετέχουν:

  • ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών (ΣΕΒ)
  • Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
  • Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
  • Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
  • Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
  • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ)
  • Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
  • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)
  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)
  • Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ)
  • Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)
  • Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)
  • Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ)
  • Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas)

 Α. Σχ.