ΣΕΒ: Χωρίς ανάπτυξη, η χώρα οδεύει προς οικονομική κατάρρευση

ΣΕΒ: Χωρίς ανάπτυξη, η χώρα οδεύει προς οικονομική κατάρρευση

"Η εκτίμηση για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου 2015 βελτιώθηκε με τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά παραμένει η τάση ήπιας αποδυνάμωσης της οικονομίας", αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ εκτιμά πως εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων με απρόβλεπτες εξελίξεις, η σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας αναδεικνύεται σε ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας. Απαιτείται εθνική προσπάθεια επικών διαστάσεων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Συγκρίνεται μόνο, τηρουμένων των αναλογιών, με την προσπάθεια που έγινε στην Αμερική μετά το Κράχ του 1929, μέχρι και τα μέσα του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Τότε, τριπλασιάσθηκε η δημόσια δαπάνη (κατανάλωση και επενδύσεις) ως ποσοστό του ΑΕΠ και η ανεργία έπεσε από 23,6% το 1932 στα χαμηλά, προ κρίσης, επίπεδα του 5%. Στην Ελλάδα που βρίσκεται εκτός αγορών, δεν ασκεί νομισματική πολιτική και δεν εχει δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει τις δημοσιες δαπάνες της, απαιτείται η μαζική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με το δελτίο, η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει σ΄ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από οιονεί υφεσιακές προοπτικές. Και όλα αυτά  όταν, η σε εξέλιξη 4η βιομηχανική επανάσταση (τεχνολογίες που διαπερνούν τα όρια μεταξύ της φυσικής, της ψηφιακής και της βιολογικής σφαίρας) αφήνει πίσω τις χώρες που δεν παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, προκαλώντας μεγαλύτερα αδιέξοδα στην απασχόληση χαμηλών εξειδικεύσεων.

Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης. Η Πολιτεία οφείλει να τις αξιοποιήσει και όχι να παραμένει καθηλωμένη στη διαχείριση της υφεσιακής μιζέριας και να προσβλέπει σε συνταγές ανάπτυξης μιας άλλης εποχής, που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

Η εκτίμηση για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου 2015 βελτιώθηκε με τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά παραμένει η τάση ήπιας αποδυνάμωσης της οικονομίας. Η μικτή αυτή εικόνα είναι συμβατή με τη σταθεροποίηση, από τη μία, των λιανικών πωλήσεων και, από την άλλη, τη διατήρηση της μακροχρόνιας τάσης αποδυνάμωσης της τραπεζικής χρηματοδότησης και των καταθέσεων καθώς και την εκ νέου υποχώρηση του PMI.

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο επιβεβαιώνει και μέσω των αναλυτικών στοιχείων, τη συνεισφορά των αυξημένων εσόδων από ΦΠΑ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών και των αυξημένων εισροών από την ΕΕ, καθώς και τη συνεισφορά της συγκράτησης δαπανών στη σημαντική βελτίωση του ταμειακού ισοζυγίου του προϋπολογισμού, σε σχέση με πέρυσι και το στόχο.

Δύο πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης, το Ευρωβαρόμετρο και έρευνα του ιδρύματος ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, αποτυπώνουν την υποχώρηση μέσα στα χρόνια της κρίσης της εμπιστοσύνης που νιώθουν οι Έλληνες σε βασικούς θεσμούς, όπως η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά την υποχώρηση η υποστήριξη, της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας παραμένει πλειοψηφική.  Οι εξελίξεις αυτές συνοδεύουν την εκτίμηση των Ελλήνων για την επιδείνωση της ζωής τους στα χρόνια της κρίσης.

Οι έρευνες αποτυπώνουν μια πραγματικότητα: όσο η Πολιτική στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση, η εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς θα υποχωρεί. Και τα δύο όμως είναι προαπαιτούμενα για να αποκατασταθεί η πίστη πολιτών και επενδυτών στο μέλλον της χώρας, πίστη που θα οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και τελικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.

Τέλος, η έρευνα του ιδρύματος ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ καταγράφει επίσης τη σταδιακή ωρίμανση της κοινωνίας που αναγνωρίζει τις ευθύνες της χώρας για την κρίση και την αποδοχή πολιτικών που μπορεί να την βγάλουν από την κρίση. Καταγράφει και την ισχυρή πίστη των Ελλήνων στη Δημοκρατία. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν σημαντικά εφόδια για τους πολιτικούς που θα ασκήσουν αναπτυξιακή πολιτική, βασισμένη στη δημιουργία πλούτου, ώστε να βγάλουν τη χώρα από την 7ετή πλέον κρίση.