ΣΕΒ: Το φρένο στις επενδύσεις πλήττει την ανάπτυξη

ΣΕΒ: Το φρένο στις επενδύσεις πλήττει την ανάπτυξη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Χαμηλότεροι ρυθμοί ανάκαμψης των αναμενόμενων, χωρίς σαφείς ενδείξεις ότι επιταχύνεται η επενδυτική δραστηριότητα κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον έντονης παροχολογίας αλλά και διεθνούς επιβράδυνσης, είναι το στίγμα που δίνει η ελληνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πιο αδύναμους κρίκους.

Την εικόνα αυτή εκπέμπει οκτώ μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ, ο οποίος περιγράφει μια κατάσταση που "αντανακλά την στασιμότητα της παραγωγικότητας σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας". Κι όλα αυτά, ενώ όπως λέει ο σύνδεσμος, "συνεχίζεται η χειροτέρευση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας που, αργά ή γρήγορα, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω από διάφορες προεκλογικές παροχές και μέτρα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας".

Στο μηνιαίο του δελτίο για την πορεία της οικονομίας ο ΣΕΒ κάνει μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων, σημειώνοντας ότι το Eurogroup της 5ης Απριλίου αναγνώρισε την πρόοδο στην υλοποίηση των συμφωνημένων δεσμεύσεων, η οποία και οδήγησε στην έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών, όπως για παράδειγμα του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, της πλήρωσης των κενών θέσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για την εκποίηση τμήματος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, κοκ.

Αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και μια άλλα ζητήματα, όπως ότι επιβεβαιώθηκε η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, καθώς και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, την ανάγκη για επιτάχυνση της εξόφλησης των οφειλών προς ιδιώτες και της υλοποίησης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην πράξη αυτό που επισημαίνει ο ΣΕΒ είναι ότι κανείς διεθνής οργανισμός δεν συμφωνεί πως τα δύσκολα πέρασαν για την Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον όταν το κλίμα στην Ε.Ε. επιδεινώνεται ραγδαία. Και παραπέμπει στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προβλέψεις το 2019, το οποίο εκτιμά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2019 σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις του (1,3% έναντι πρόβλεψης 1,9% στις προβλέψεις του Ιανουαρίου 2019). 

Αυτό, όπως σημειώνει με νόημα ο ΣΕΒ, αναμένεται να επηρεάσει και το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας, με το συνολικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών να εκτιμάται σε 2,7% του ΑΕΠ (έναντι -0,4% στις προβλέψεις του Οκτωβρίου 2018).

Εξηγεί μάλιστα ο ΣΕΒ τους λόγους για τους οποίους το ΔΝΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται όχι στη ραγδαία ανάκαμψη της χώρας, αλλά στον απλό λόγο ότι το Ταμείο βασίστηκε στα μέχρι τον Φεβρουάριο διαθέσιμα στοιχεία.

“Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του δεν έχει επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (2,4% για το 2019), καθώς βασίζεται σε στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, πριν δηλαδή ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ του 4ου τριμήνου 2018”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δελτίο, τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την Ελλάδα θα περιληφθούν στην ειδική έκθεση με βάση το Άρθρο 4, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούνιο. Σημειωτέον ότι στην έκθεση Fiscal Monitor (Απρ. 2019), το ΔΝΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι η χώρα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022. 

Ειδικότερα, προβλέπει ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και θα κυμανθεί σε αυτό το επίπεδο έως το 2022, με σταδιακή αποκλιμάκωση το 2023 και το 2024 (3% και 2,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα).

 

Διαβάστε ακόμη:

- ΣΕΒ: Το φρένο στις επενδύσεις πλήττει την ανάπτυξη