Σε υψηλό τριάμισι ετών ανήλθε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στη Γερμανία

Σε υψηλό τριάμισι ετών ανήλθε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρίαμισι ετών, φθάνοντας το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επίπεδα μόλις κάτω του 2%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, σε εναρμονισμένη βάση προκειμένου να είναι συγκρίσιμες με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αυξήθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση ύστερα από αύξηση 1,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,0%. Πρόκειται, πάντως, για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση από τον Ιούλιο του 2013.

Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανήλθε τον Ιανουάριο στο 1,9% σε ετήσια βάση από το 1,7% τον Δεκέμβριο.

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και το υψηλότερο κόστος των τροφίμων αποτέλεσαν τους βασικότερους παράγοντες για τη συνολική αύξηση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα επιμέρους, μη εναρμονισμένα, στοιχεία.

Τα στοιχεία πιθανόν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την πολιτική συζήτηση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία για τον τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Η διατηρήσιμη ανάκαμψη του γερμανικού πληθωρισμού αναμένεται να δώσει στον πρόεδρο της Bundesbank και αξιωματούχο της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν περισσότερα επιχειρήματα προκειμένου να ζητήσει την ταχύτερη περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ