Σε υψηλό εξαετίας το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ - Η Ελβετία δεν... αντιστέκεται στην άνοδο

Σε υψηλό εξαετίας το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ - Η Ελβετία δεν... αντιστέκεται στην άνοδο

H κεντρική τράπεζα της Ελβετίας σταμάτησε να αντιστέκεται στην ενίσχυση του ελβετικού φράγκου, μία αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης παρά την άνοδο του σε υψηλό εξαετίας έναντι του ευρώ.

Η νέα στάση της νομισματικής αρχής της Ελβετίας ήταν έκπληξη για τους επενδυτές που είχαν συνηθίσει στην τακτική της να μάχεται με νύχια και με δόντια έναντι περαιτέρω ενίσχυσης του τόσο με αρνητικά επιτόκια όσο και με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να συγκρατήσει το λεγόμενο swissie που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλής λιμένας στις αγορές.

Την Δευτέρα η ισοτιμία του φράγκου ενισχύθηκε στα 1,042 έναντι του ευρώ, στο υψηλότερο του επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, με οδηγούς την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ελβετία και την αδυναμία του ευρώ.Το νέο επίπεδο του φράγκου δεν απέχει πολύ από το 1,0 έναντι του ευρώ που άγγιξε η ισοτιμία του τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας αυξήθηκαν κατά μόνο 94 εκατ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα, ποσό που αποτελεί κλάσμα των ποσών ξένων νομισμάτων που αγόραζε για να φρενάρει την άνοδο του φράγκου πέρυσι.

Μια αύξηση κάτω από τα 100 εκατ. φράγκα δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας επέλεξε να μην αμυνθεί του επιπέδου των 1,05 φράγκων ανά ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές, που σημαίνει ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια να συγκρατήσει το φράγκο λόγω του ήπιου πληθωρισμού και τη δυνατή πορεία της ελβετικής οικονομίας.

Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα μπορεί να συσσωρεύει πυρομαχικά για να εμποδίσει τυχόν ακραία και μεγάλη ενίσχυση του.

Αν η ισοτιμία του φράγκου κρατηθεί γύρω από το επίπεδο του 1,05, λίγο πάνω, λίγο κάτω, η Swiss Νational Bank δεν πρόκειται να μπει στην αρένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διαπραγματευτών στην αγορά συναλλάγματος, αλλά θα εμποδίσει κίνηση του κάτω από το επίπεδο των 1,04 με 1,03 ανά ευρώ με ενισχυμένες παρεμβάσεις.

Πάντως, αρκετοί διαπραγματευτές στην αγορά ισοτιμιών εκτιμούν ότι το φράγκο θα ενισχυθεί στο 1,0 έναντι του ευρώ μακροπρόθεσμα.

Η διαφορά πληθωρισμού ανάμεσα στην ευρωζώνη και την Ελβετία θα το ακριβύνει περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου. Δεν αναμένεται να συμβεί το 2022 αλλά στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, η νομισματική αρχή παρακολουθεί την πορεία του φράγκου χωρίς να έχει θέσει συγκεκριμένο στόχο για την ισοτιμία του.

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία τρέχει με 1,2% και βρίσκεται εντός των ορίων της σταθερότητας των τιμών που έχει θέσει η νομισματική αρχή, κάτι που μειώνει την ανάγκη δράσης.

«Η μακροπρόθεσμη πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας παραμένει αμετάβλητη – να αντιστέκεται σε σημαντική υπερτίμηση του φράγκου. Το ερώτημα είναι, ωστόσο, τι σημαίνει σημαντική υπερτίμηση», σύμφωνα με την UBS.

Λόγω του σημαντικά υψηλότερου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ σε σχέση με την Ελβετία, η δίκαιη τιμή του φράγκου έχει ενισχυθεί στα 1,11 ανά ευρώ από 1,20 πέρυσι.

Από την σκοπιά αυτή το φράγκο δεν είναι πολύ υπερτιμημένο στο επίπεδο του 1,05 πλέον και κατά συνέπεια δεν απαιτεί παρεμβάσεις.

Η στάση της κεντρικής τράπεζας θα τεσταριστεί τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα αν η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού αυξήσει τη ζήτηση για ελβετικά φράγκα.

Η κατάσταση πλέον γίνεται πιο περίπλοκη για την ελβετική κεντρική τράπεζα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της ING. «Υπάρχει ο κίνδυνος νέας φυγής προς ασφαλείς λιμένες και συνεπώς νέας ενίσχυσης των νομισμάτων που παραδοσιακά θεωρούνται ως τέτοια, όπως το ελβετικό φράγκο».

Μέχρι σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έπραττε σωστά χωρίς να αναλώνει πολύ χρήμα για να συγκρατεί το φράγκο. Ωστόσο, θα προσπαθήσει να φρενάρει μια άνοδο του στα 1,03 ανά ευρώ, το τελευταίο οχυρό πριν την πλήρη ισοδυναμία του με το ευρώ, το 1 προς 1.