Σε υψηλό έτους η τουρκική λίρα μετά την αιφνιδιαστική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Σε υψηλό έτους η τουρκική λίρα μετά την αιφνιδιαστική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

H τουρκική λίρα, που σημείωσε τη χειρότερη επίδοση από την αρχή του 2017 μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, ανατιμήθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να κάνει πιο σφιχτή τη νομισματική πολιτική, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

H λίρα ανατιμήθηκε 0,54% έναντι του δολαρίου μετά την ενίσχυσή της κατά 0,1% χθες, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 3,5566 λίρες ανά δολάριο. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αποφάσισε χθες να διατηρήσει σταθερά τα τρία βασικά επιτόκιά της, αλλά προχώρησε στην αύξηση του επιτοκίου δανεισμού ρευστότητας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 12,25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των σημαντικότερων αναδυόμενων αγορών.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ελήφθη μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της προπερασμένης Κυριακής, που έδειξε ότι η χώρα ενέκρινε με μικρή διαφορά τη ριζική αλλαγή του τουρκικού συντάγματος, με την οποία δίνονται εκτεταμένες αρμοδιότητες στον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan. Η λίρα έχει ενισχυθεί τώρα 4% μετά το δημοψήφισμα και αυτό αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού που βρίσκεται στο 11%, υπερδιπλάσιος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 5% και ο υψηλότερος από το 2008.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ