Σε υψηλό 4 ετών το ιταλικό 10ετές - Απώλειες 2,4% για τον FTSE MIB

Σε υψηλό 4 ετών το ιταλικό 10ετές - Απώλειες 2,4% για τον FTSE MIB

Νέες πιέσεις δέχονται τα ιταλικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών του ευρωπαϊκού μπλοκ για τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. 

Το κόστος δανεισμού στη γειτονική χώρα «χτύπησε» υψηλό τεσσάρων ετών, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πραγματοποιεί άλμα 3,58% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2014, ασκώντας παράλληλα πίεση στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου. Το spread ξεπέρασε τις 304 μονάδες βάσεις.

Παράλληλα, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε στο Μιλάνο κατά 2,43% στις 19.880 μονάδες, με τις ιταλικές τράπεζες να καταγράφουν απώλειες. 

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης τέθηκαν οι μετοχές των Unicredit, UBI και Mediobanca στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς οι ιταλικές τράπεζες βρέθηκαν υπό πίεση με την Banco BpM να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση με απώλειες άνω του 6%, την Unicredit να υποχωρεί κατά 5%, την UBI Banca 5,09%, τη Mediobanka 4,59% και την Intesa Sanpaolo 3,65%.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε στην Ιταλία ότι ανησυχεί για τα σχέδια του ελλείμματός της για τα επόμενα τρία χρόνια. Με μια δισέλιδη επιστολή ζήτησε από την Ιταλία να αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να τον απορρίψει. 

Στην ίδια επιστολή η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος της Ιταλίας. 

«Οι στόχοι για το δημόσιο έλλειμμα φαίνεται με την πρώτη ματιά να συνιστούν σημαντική απόκλιση από την πορεία του προϋπολογισμού που έχει επισημάνει το Συμβούλιο της ΕΕ και αποτελεί θέμα σοβαρής ανησυχίας», επισημαίνεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. 

Από την πλευρά του ο ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι ζήτησε σήμερα το πρωί η Ιταλία να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο από τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης όταν αναθεωρήσουν τις αξιολογήσεις τους για το αξιόχρεο της χώρας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε εκ νέου πως αποκλείει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Όπως απεδείχθη όμως, τα σχόλιά του ωστόσο δεν εξανέμισαν τις ανησυχίες των αγορών.