Σε υψηλό 11μηνου ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο

Σε υψηλό 11μηνου ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο

Με τον γρηγορότερο ρυθμό για φέτος αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit αυξήθηκε από τις 53,3 μονάδες τον Οκτώβριο στις 54,1 μονάδες.

Η αύξηση των παραγγελιών οδήγησε τις επιχειρήσεις σε προσλήψεις προσωπικού με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2008, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν ελαφρώς, δείχνοντας πως οι πιέσεις του πληθωρισμού βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο για πάνω από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, τα στοιχεία για τον ΡΜΙ δίνουν ελπίδα ότι η οικονομία ίσως βρίσκεται στην απαρχή μιας πιο σταθερής κυκλικής ανάκαμψης, στοιχείο ευχάριστο για την ΕΚΤ, η οποία ίσως ανακοινώσει τον επόμενο μήνα παράταση στο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας.

"Αυτό που είναι πραγματικά ενθαρρυντικό είναι η συσσώρευση ανεκπλήρωτων παραγγελιών, οι οποίες έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2011", αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομόλογος της IHS Markit.

"Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα ικανοποιηθούν με τη σταθερά αυξανόμενη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων", πρόσθεσε.