Σε υψηλή πτήση τα εταιρικά κέρδη του S&P,  περιφρονούν πληθωρισμό και φόρους

Σε υψηλή πτήση τα εταιρικά κέρδη του S&P, περιφρονούν πληθωρισμό και φόρους

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι αναλυτές ανέμεναν για το πρώτο τρίμηνο, αύξηση των κερδών κατά +15,8%. Στις 31 Μαρτίου 2020, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είχαν ανέβει στο 23,8%. Οπότε το +30,2% ξεπερνάει κάθε προσδοκία, δημιουργώντας ένα νέο κλίμα επενδυτικής ευεξίας. Το κυλιόμενο 12μηνο Ρ/Ε για τον S&P 500, βρίσκεται σήμερα στο 22,4, αρκετά υψηλότερο από το 17,8 του μέσου Ρ/Ε της 5ετίας και του 15,9 του μέσου Ρ/Ε της 10ετίας.

Μετά από τη θεαματική αύξηση της κερδοφορίας των JPMorgan Chase, Goldman Sachs και Morgan Stanley, κατά +248% σε 12μηνη βάση, η αγορά αναμένει αυτήν την εβδομάδα τα αποτελέσματα των Coca-Cola, Johnson & Johnson, United Airlines, Intel και Netflix, που θα πιστοποιήσουν τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των αποτελεσμάτων των εταιρειών που συνθέτουν τον δείκτη S&P 500.

Στο χθεσινό άρθρο της Μαίρης Βενέτη με τίτλο: «Πόσο κοντά είναι η ανάσα του πληθωρισμού στο πορτοφόλι μας» επισημάνθηκε η αύξηση του κόστους μεταφοράς και στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Παράλληλα, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι η Fed εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι ελεγχόμενη, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, να μην αναμένεται να ξεπεράσει το 2%. Οπότε η Fed δεν φαίνεται να προτίθεται να ενεργοποιήσει προς το παρόν περαιτέρω παρεμβάσεις.

Εκεί που υπάρχουν εξελίξεις, είναι στον τομέα του φορολογικού πακέτου των Δημοκρατικών. Στο άρθρο με τίτλο: «Οι αγορές της Νέας Υόρκης ζυγίζουν το νέο φορολογικό πακέτο των Δημοκρατικών» είχαμε αναφερθεί στο περίγραμμα των νέων φορολογικών παρεμβάσεων που ετοίμαζε ο Λευκός Οίκος.

Παρά τον φιλόδοξο στόχο του 28%, που είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ο Πρόεδρος Μπάιντεν, η ισχυρότατη αντίδραση του συνόλου των Δημοκρατικών γερουσιαστών, φαίνεται ότι θα περιορίσει το νέο εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 25%.

Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 21% στο 25%, θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά $600 δισ. σε βάθος 15ετίας, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το νέο 8ετές πακέτο ανάπτυξης έργων υποδομών, ύψους $2,25 τρισ. Ας θυμηθούμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είχε μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 35% στο 21%.

Παράλληλα η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή των αμερικανικών πολυεθνικών από το 10,5% στο 21% για τα κέρδη που πραγματοποιούνται εκτός αμερικανικού εδάφους, σκοπεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά $700 δισ. Η αύξηση αυτή είναι φανερά πιο φιλική προς τα νομοθετικά σώματα, αφού αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής στρατηγικής επιλογής για την επιστροφή των αμερικανικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό, πίσω στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, για τον τρόπο άντλησης των επιπλέον $800 δισ., που απαιτούνται από τον Λευκό Οίκο για την εκτέλεση του συνόλου των έργων υποδομών και την εκπλήρωση των προγραμμάτων κοινωνικής ενίσχυσης, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Οι αντιπαραθέσεις ακόμα και μέσα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού κόμματος είναι μεγάλες και φαίνεται ότι ακόμα και η υπόσχεση για τα $15 ως χαμηλότερη ωριαία αμοιβή, θα προσγειωθεί στα επίπεδα των $11.

Με δυο λόγια τα επιτόκια που καθορίζονται από τη Fed, θα κοντράρονται ευθέως με την πραγματικότητα της οικονομίας και τον κίνδυνο του πληθωρισμού, ενώ η φορολογική πολιτική θα συμφωνηθεί μέσα από πολιτικές κόντρες και συμβιβασμούς.

Μέχρι όμως να υπάρξουν τα πρώτα ορατά και σαφή δείγματα γραφής για τον πληθωρισμό και τη φορολογία, οι αγορές μεθούν μέσα σε ένα πάρτι εξαιρετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και μιας κερδοφορίας για το Q1 του 2021, πέρα από κάθε προσδοκία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.