Σε υψηλά επταετίας ο πληθωρισμός της Ρωσίας

Σε υψηλά επταετίας ο πληθωρισμός της Ρωσίας

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία διαμορφώθηκε στο 12,9% το 2015, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο RT, πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό από την αρχή της παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 13,3%.

Πέρα από το 2008, ο πληθωρισμός της Ρωσίας έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα μόλις δύο φορές τα τελευταία 15 χρόνια, το 2001 στο 18,8% και το 2002 και στο 15,06%.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός της Ρωσίας το 2015 θα έπρεπε να βρίσκεται στο 12,2%. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο, τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομικής Ανάπτυξης μείωσαν τις εκτιμήσεις τους λόγω της κατάρρευσης των τιμών του αργού πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov προέβλεψε πως τη φετινή χρονιά ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και θα ξεπεράσει κατά λίγο το 13%.

Από την άλλη, προέβλεψε πως ο ρώσικος πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος.

“Σχεδιάζουμε ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 6-7%”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Aleksey Ulyukaev προέβλεψε πως η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,7-3,9% το 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 40 δολάρια το βαρέλι του πετρελαίου δεν απειλούν τη σταθερότητα της οικονομίας, αλλά ούτε και επιτρέπουν στο ΑΕΠ, να αυξήσει την παραγωγή και τη ζήτηση των καταναλωτών την επόμενη χρονιά.