Σε τροχιά εξόδου από το Χ.Α. η Κleemann μετά το valuation report

Σε τροχιά εξόδου από το Χ.Α. η Κleemann μετά το valuation report

Ξεπέρασε το 77% το ποσοστό της εταιρείας Kleemann που βρίσκεται στα χέρια των μετόχων της ΜCA ORBITAL HOLDINGS LTD, με την διαδικασία για την απόκτηση του υπόλοιπου 13% (ώστε να συμπληρωθεί το 90% που θα της επιτρέψει την έξοδο από το ΧΑ) ουσιαστικά να αρχίζει μόλις τώρα.

Το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε ομόφωνα την γνωμοδότηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου (Τράπεζα Πειραιώς) σχετικά με το αντάλλαγμα των 2.02 ευρώ ανά μετοχή που προσφέρεται στη δημόσια πρόταση και βρίσκεται αρκετά πάνω από το μέσο του εύρους αξιών που περιλαμβάνονται στο valuation report. Είναι ενδεικτικό ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι σημαντικά υψηλότερο της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρείας των τελευταίων 12 μηνών, που ήταν 1.56 ευρώ ανά μετοχή.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι αρκετοί θεσμικοί επενδυτές θα συμμετάσχουν στην δημόσια πρόταση καθώς τα funds, τα οποία εκτιμάται ότι κατέχουν πάνω από 12% των μετοχών, προτιμούν τη συμμετοχή μέσω δημοσίων προτάσεων, παρά την έξοδο τους μέσω του ταμπλό. Αυτό σημαίνει πώς δεν αποκλείεται σύντομα η MCA ORBITAL HOLDINGS LTD. να φτάσει τον στόχο του 90%, εξέλιξη που δεν αποτελεί έκπληξη για μία σειρά από λόγους.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των επενδυτών παίζει το premium που φτάνει το 30% από την τελευταία τιμή κλεισίματος, πριν την ανακοίνωση της πρόθεσης για δημόσια πρόταση, και είναι το υψηλότερο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Στην πράξη ο «προτείνων» με τα 2.02 ευρώ ανά μετοχή προσφέρει σχεδόν 17 φορές τα κέρδη του 2015. Το P/E αυτό δεν υπήρχε ούτε στην αποτίμηση της εταιρείας την περίοδο που ο Γενικός Δείκτης ήταν σε υψηλότερα επίπεδα (2000-2010) με το υψηλότερο P/E (12.1) να καταγράφεται το 2010, ενώ ο μέσος όρος για την πιο κερδοφόρο περίοδο της εταιρείας στο διάστημα πριν την κρίση (2000-2008) ήταν μόλις P/E 5.6.

Υπό αυτή την έννοια το προσφερόμενο premium δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, ενώ η συγκεκριμένη δημόσια πρόταση αποτελεί προοπτική εξόδου τουλάχιστον για κάποιους μικρομετόχους καθώς η εταιρεία είχε διαχρονικά πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα και άρα ελάχιστες επιλογές για ρευστοποίηση.