Σε συμφωνία για νέα NAFTA κατέληξαν ΗΠΑ και Μεξικό

Σε συμφωνία για νέα NAFTA κατέληξαν ΗΠΑ και Μεξικό

Σε συμφωνία προκειμένου να αντικαταστήσουν την Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) κατέληξαν σήμερα οι ΗΠΑ και το Μεξικό, ενώ οι συνομιλίες με τον Καναδά αναμένεται να αρχίσουν αμέσως, με την ελπίδα να επιτευχθεί τελική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή.

Αυτό ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τον Καναδά, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαν να επιλυθούν πολύ γρήγορα".

Την είδηση επιβεβαίωσε μέσω Twitter και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ κάνοντας λόγο για σπουδαία συμφωνία με το Μεξικό.

Εφόσον οριστικοποιηθεί, η συμφωνία θα προβλέπει να παράγεται στις ΗΠΑ και το Μεξικό το 75% ενός αυτοκινήτου -από το σημερινό επίπεδο του 62,5%- και το 40% έως 45% να κατασκευάζεται από εργαζόμενους που κερδίζουν τουλάχιστον 16 δολάρια ανά ώρα, ανέφερε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Λίγο μετά τις 6:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με ανάρτησή του στο Twitter ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Από την πλευρά του ο Άνταμ Άουστεν, εκπρόσωπος της υπουργού Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρήλαντ δήλωσε πως «μας ενθαρρύνει η συνεχής αισιοδοξία που δείχνουν οι εταίροι της NAFTA και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε, αλλά θα υπογράψουμε μόνο μια νέα συμφωνία που θα είναι καλή για τον Καναδά. Η πρόοδος μεταξύ του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια ανανεωμένη συμφωνία NAFTA. Η υπογραφή του Καναδά είναι απαραίτητη».

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι η συμφωνία θα αποκαλείται Συμφωνία Εμπορίου Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού, «για να απαλλαγούμε από το όνομα της NAFTA που έχει αρνητικό αντίκτυπο, επειδή οι ΗΠΑ τραυματίστηκαν πολύ άσχημα από αυτήν», ανέφερε.

η διοίκηση του Trump πιέζει να επαναδιατυπώσει τη συμφωνία του 1994 με τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά. Υπήρχαν κάποιες ελπίδες ότι μια νέα NAFTA θα μπορούσε να εδραιωθεί πριν από τον κύκλο εργασιών του Μεξικού την 1η Δεκεμβρίου.

«Είμαι αισιόδοξη ότι έχουμε μια καλή συμφωνία, δήλωσε η Κάρλα Χιλλς, πρώην αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και κύρια διαπραγματεύτρια για τη NAFTA, στο CNBC. «Η NAFTA είναι 25 ετών και πρέπει να αναβαθμιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Μεξικανοί διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγαράι και ο υπουργός Οικονομικών Ιλδεφόνσο Γκουαχάρδο, ήθελαν να υπογράψουν τη νέα συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα, δηλαδή αυτήν την εβδομάδα, ώστε να επικυρωθεί η συνθήκη από το κοινοβούλιο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την 1η Δεκεμβρίου.

Μέχρι σήμερα, το βασικότερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ήταν ο όρος που έθεταν οι ΗΠΑ με βάση τον οποίο η συμφωνία θα πρέπει να επικυρώνεται ξανά κάθε 5 χρόνια. Μεξικό και Καναδάς διαφωνούσαν κάθετα, εκτιμώντας ότι κανένας επιχειρηματίας δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής στις χώρες τους αν τα προϊόντα του κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.