Σε ποια κατεύθυνση θα «ρυμουλκήσει» την αγορά ο τραπεζικός κλάδος;

Σε ποια κατεύθυνση θα «ρυμουλκήσει» την αγορά ο τραπεζικός κλάδος;

Οι δύο συνεδριάσεις  της αρχής της εβδομάδας  προκάλεσαν μια  καθαρή στρέβλωση των ΓΔ, Δείκτη Τραπεζών και FTSE- XA Mid Cap λόγω του τρόπου διαπραγμάτευσης της Τράπεζας Αττικής.  Η μετοχή σε εξέλιξη της διαδικασίας της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου στρέβλωσε τις αποτιμήσεις των δεικτών που συμμετέχει με διασωθέντα μόνο τον FTSE που έμεινε μόνος του να απεικονίζει την –σχετική-πραγματικότητα. 

Με την …διαστημική κεφαλαιοποίησή της  με κλείσιμο στα 2,18 δις  την Δευτέρα και με συναλλακτική δραστηριότητα λιγότερη από 70 χιλ ευρώ,  η μετοχή έγραψε τη δική της ιστορία πλήττοντας έτι περαιτέρω την όποια αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και των χρηματιστηριακών αρχών που οφείλουν να την προστατεύουν. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο απόλυτο χαμηλό  του -0,30% καθώς τα όρια διαπραγμάτευσης επανήλθαν με απώλεια  αποτίμησης σχεδόν 600 εκατομμυρίων! και με συναλλαγές ύψους 60 χιλ ευρώ.

Στις 20 Οκτωβρίου ένα μήνα πριν, όταν ο τραπεζικός δείκτης ήταν στις  590 μονάδες, είχαμε επισημάνει στο άρθρο μας  ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία θετικής αυτονόμησης του κλάδου συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά. 

Πράγματι,  έκτοτε ο ΔΤΡ υπεραποδίδει των ΓΔ και  FTSE όπως επισημαίνεται στο συγκριτικό γράφημα.  Η χθεσινή συνεδρίαση όμως ( κλείσιμο ΓΔ στο -1,81%) αποτύπωσε τις εύλογες ανησυχίες των επενδυτών  καθώς η επάνοδος των lockdown ιδιαίτερα μετά από δηλώσεις υψηλών αξιωματούχων στην «ηγέτιδα» Γερμανία προκαλεί νευρικότητα στις χρηματαγορές.
Δεν μπορούσε να μην ακολουθήσει και ο δικός μας Τραπεζικός δείκτης, που παραμένει ο πιο ευμετάβλητος δείκτης ανεξαρτήτως κατεύθυνσης.

Στο ημερήσιο γράφημα ο δείκτης αρνήθηκε την επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 608 μονάδων και  ολοκλήρωσε με gap down τη διαδρομή του πλαγιοανοδικού καναλιού ΜΖ βρίσκοντας στήριξη και στο απλό κινητό μέσο των 30 ημερών. Απαιτείται ΑΜΕΣΗ αντίδραση προκειμένου ο δείκτης να αποφύγει την καθοδική διαφυγή από το κανάλι, με επόμενο στόχο τις 575 μονάδες και κατόπιν την επιβεβαίωση της κατερχόμενης L1 στο επίπεδο των 565 μονάδων.

Ας δούμε όμως πως έχουμε φτάσει ως εδώ πλησιάζοντας στο τέλος της χρονιάς και τι προοϊωνίζεται το μέλλον του τραπεζικού κλάδου και από θεμελιώδη αλλά και από τεχνική άποψη. Γενικότερα το σύνολο των συστημικών τραπεζών βρίσκεται στην εξελικτική διαδικασία της πώλησης των κόκκινων δανείων αλλά και των πωλήσεων των μη τραπεζικών συμμετοχών τους. Επιπροσθέτως συνεχίζονται οι κινήσεις εξορθολογισμού με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και  με τον οδικό χάρτη του  ψηφιακού τους  μετασχηματισμού.  Με απώτερο σκοπό τον βασικότερο λόγο ύπαρξης του τραπεζικού συστήματος, την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας  και σε επίπεδο ιδιωτών και σε επίπεδο επιχειρήσεων.

ΕΘΝΙΚΉ ΤΡΑΠΕΖΑ 

Η μεγάλη μας «φίλη» ολοκλήρωσε ήδη τη συναλλαγή Frontier που αφορούσε τιτλοποίηση κόκκινων δανείων  ύψους 6 δις και τρέχει  την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής  στο CVC Partners , ένα πολύμηνο σήριαλ λόγω της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για διερεύνηση παραβιάσεων του υγιούς ανταγωνισμού. Ο οίκος HSBC αναβάθμισε πρόσφατα την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 3,55 ευρώ, από 3,40 ευρώ, ενώ η Τράπεζα θα δημοσιεύσει το εννεάμηνό της την ερχόμενη Παρασκευή.

Για 6η συνεχόμενη εβδομάδα ο τίτλος κινείται έχοντας διαφύγει από το συμμετρικό τρίγωνο Κ10-Κ20 και προετοιμάζει – όσο βρίσκεται πάνω από την Κ10-την ανοδική διάσπαση των 2,81 ευρώ , που θα ανοίξει το δρόμο προς τη ζώνη των 3,0720 -3,10 ευρώ των υψηλών του Νοεμβρίου του 2019. Στο αρνητικό σενάριο η Κ10 στηρίζει τη μετοχή στο επίπεδο 2,55-2,58 ευρώ. Επόμενη ισχυρή στήριξη τα 2,36 ευρώ επίπεδο απ όπου διέρχεται και  ο εκθετικός κινητός μέσος των 50 εβδομάδων.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 

Στο εννεάμηνο που ήδη δημοσιεύτηκε, η Τράπεζα κατέγραψε αύξηση κερδών προ φόρων και προβλέψεων σε επαναλαμβανόμενη ετήσια βάση κατά 14%, στα 837 εκατ. ευρώ. Ενίσχυσε τις καταθέσεις της στα 52,2δις ευρώ, τα δε καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 279 εκατ. ευρώ , καταγράφοντας το καλύτερο ιστορικά τρίμηνο για την Τράπεζα. Ο Συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας  βρίσκεται στο 16%  και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο Mayfair που αφορά την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων. Η διοίκηση του Ομίλου επισημαίνει ότι το 90% των στόχων του μετασχηματισμού που είχε θέσει με την ολοκλήρωση της Αύξησης Κεφαλαίου του Απριλίου  έχει ήδη επιτευχθεί.  Το κυριότερο όλων είναι η μείωση των ΝPE’S στα 16 δις, έχοντας τροχοδρομήσει  την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη για το 2022.

Η προσπάθεια της μετοχής να προσεγγίσει την αντίσταση των 1,5280 ευρώ, ανακόπηκε δημιουργώντας ενα καθοδικό κανάλι που οδήγησε στην σημαντική στήριξη των 1,4170 ευρώ. Τα 1,37 αποτελούν ισχυρή στήριξη στην συνέχιση της κίνησης, όπου έρχεται η γραμμή τάσης D20  ενώ τα 1,5280 παραμένουν η αντίσταση που πρέπει να υπερβληθεί για να ανοίξει ο δρόμος προς τα 1,6280 ευρώ. Ενδεχόμενη απώλεια των 1,37 ευρώ, θα βρεί αντιμέτωπη τη μετοχή με την επόμενη στήριξη στα 1,33-1,34 ευρώ.

ΑLPHA BANK 

Άμεσο όφελος 570 εκατ. ευρώ αναμένει η Τράπεζα από το deal με την Nexi που αφορά το ψηφιακό δίκτυο για την δραστηριότητα στα συστήματα πληρωμών. Αντίστοιχα το σχέδιο Skyline για την δημιουργία σε κοινοπραξία πλατφόρμας ακινήτων αποβλέπει σε όφελος 400 εκατ. ευρώ. Τα σχέδια Rivera και Crown αφορούν πωλήσεις θυγατρικών σε Αλβανία και Λονδίνο που μαζί με το σχέδιο Aurora που αφορά τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 2 δις, αποβλέπουν σε άμεσο κεφαλαιακό όφελος 1,6 δις ευρώ. Η HSBC αναβάθμισε την τιμή στόχο στα 1,4 ευρώ, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την σύσταση σε buy από hold.

Η πιο "συσσωρευμένη" μετοχή του τραπεζικού κλάδου, προϊδεάζει για έντονη κίνηση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Ο τίτλος παραμένει πάνω από τον εκθετικό κινητό μέσο 50 ημερών και η ανοδική διαφυγή από την F10 θα προσδώσει την απαραίτητη δυναμική προς την "μάχη" με τη ζώνη 1,1740-1,2050 ευρώ, που θα δώσει σε περίπτωση επικράτησης τα 1,3020 σαν επόμενη αντίσταση. Στο αρνητικό σενάριο η απώλεια των 1,08 ευρώ, θα επαναφέρει τις πιέσεις των πωλητών με επόμενο στόχο τα 1,0280 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK 

H Tράπεζα βρίσκεται μπροστά από όλες τις άλλες τράπεζες και έχει ήδη καταφέρει να επιτύχει το μονοψήφιο ποσοστό των κόκκινων δανείων ήδη από φέτος που βρίσκεται στο 7,5%. Στόχος να κατέβει την επόμενη χρονιά στο 5%. Στο επίπεδο του ψηφιακού μετασχηματισμού η Τράπεζα έχει υιοθετήσει ήδη το Phygital ένα υβριδικό μοντέλο που θα «παντρεύει» ισορροπημένα τις ψηφιακές ευκολίες με το φυσικό κατάστημα. Στόχος της τράπεζας είναι επίσης  το μερίδιο 30% στην πιστωτική επέκταση με εκταμιεύσεις στην τριετία ύψους 5,5 δις ευρώ. Ο Οίκος HSBC αναβάθμισε και για την Eurobank την τιμή στόχο στα 1,3 ευρώ, από 1 ευρώ προηγουμένως. 

Η μετοχή  "έτρεξε" το γράφημα μπροστά σε σχέση με τις άλλες τραπεζικές μετοχές, προσεγγίζοντας πρώτη τα προ-πανδημικά  επίπεδα. Στόχος η επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 1,02 ευρώ που περιορίζουν την κίνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια. Οι κατέχοντες θα ανησυχήσουν σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 0,9550 ευρώ, σε κλείσιμο εβδομάδας , καθώς η επόμενη σημαντική στήριξη είναι τα 0,8674 ευρώ.