Νέο ρεκόρ εξαετίας του δείκτη PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Νέο ρεκόρ εξαετίας του δείκτη PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι και πλέον ετών αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς η αύξηση των τιμών δεν κατάφερε να πλήξει τις παραγγελίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη ανήλθε τον Ιούνιο στις 57,4 μονάδες από τις 57,0 του Μαΐου και συγκριτικά με τις 57,3 που ήταν η αρχική εκτίμηση. Η τιμή του Ιουνίου είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2011 και ξεπερνά άνετα το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης παραγωγής ανήλθε στις 58,7 από τις 58,3 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών.

«Η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη απεκτησε περαιτέρω δυναμική τον Ιούνιο, ολοκληρώνοντας το καλύτερο τρίμηνο για τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Σε μια ένδειξη ότι η δυναμική θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2011, το ανεκτέλεστο εργασιών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 και πλέον ετών, οι πρώτες ύλες εξαντλήθηκαν και τα εργοστάσια αύξησαν το προσωπικό τους σχεδόν με ρυθμό ρεκόρ.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι τουλάχιστον για μια πενταετία. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, που αποτυπώνει τις προσδοκίες, σημείωσε άλμα στις 67,4 από τις 66,0 μονάδες – το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του συγκεκριμένου υποδείκτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ