Σε νέες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ προχωρά ο Συνεταιρισμός «Πίνδος»

Σε νέες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ προχωρά ο Συνεταιρισμός «Πίνδος»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε νέες επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ προχωρά την τριετία 2018 – 2020 ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ) «Πίνδος», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ανδρέας Δημητρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης εορτασμού των 60 χρόνων του συνεταιρισμού που έγινε στην Αθήνα.

Η Πίνδος είναι η leader πτηνοτροφική μονάδα της χώρας με μερίδιο αγοράς άνω του 30%, αποτελεί την κορυφαία βιομηχανία στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ είναι – βάσει κύκλου εργασιών και εργαζομένων – μέσα στις δέκα κορυφαίες επιχειρήσεις τροφίμων της Ελλάδος.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, η Βουλευτής Α' Αθηνών Ν. Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, αλλά και πολλά μέλη του συνεταιριστικού κινήματος.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως ο Συνεταιρισμός Πίνδος είναι παράδειγμα για όλο τον συνεταιριστικό κλάδο, έσωσε συγχαρητήρια για τον επιτυχημένο τρόπο λειτουργίας, ενώ τόνισε πως είναι «μακράν ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός σε όλο τον αγροδιατροδικό τομέα της χώρας». Παράλληλα, εξήγγειλε και νομοσχέδιο που είναι σε επεξεργασία το οποίο θα δίνει λύσεις σε χρόνια προβληματικές περιπτώσεις, ενώ θα βοηθάει τις συγχωνεύσεις και συνενώσεις στον κλάδο.

Η κα Μπακογιάννη, που εκπροσώπησε τη Ν.Δ. στην εκδήλωση, μεταφέροντας και χαιρετισμό του προέδρου της Κ. Μητσοτάκη, τόνισε πως το κόμμα είναι υπέρ αυτών των γνήσιων πρωτοβουλιών πρωτογενούς παραγωγής και θα τις στηρίξει με κάθε τρόπο, ενώ επισήμανε πως «είναι υπέροχο που μέσα στην 9ετία της κρίσης, η Πίνδος αύξησε σημαντικά τους εργαζομένους της».

Σ'' ό,τι αφορά τις επενδύσεις των 20 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ανδρέας Δημητρίου, «αφορούν νέα γραμμή έτοιμων ψημένων προϊόντων, νέα γραμμή πτηνοσφαγείου, εκσυγχρονισμό των κέντρων διανομής, εκσυγχρονισμό του στόλου διανομής αλλά και πρόγραμμα μηχανογράφησης παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «το συνεταιριστικό μοντέλο όχι μόνο δεν έχει χρεοκοπήσει αλά είναι το μέλλον για την ανάσταση της παραγωγής στην Ελλάδα».

Leader η Πίνδος με πολλές καινοτομίες και πρωτιές

Η Πίνδος έχει τη μεγαλύτερη πτηνοτροφική μονάδα στην Ελλάδα, διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή σε όλα τα επίπεδα, τροφή, εκκόλαψη, μεγάλωμα, σφαγεία, επεξεργασία, τυποποίηση και διανομή. Μάλιστα, από το 1987 ο Συνεταιρισμός έχει καταργήσει τους μεσάζοντες.

Πρώτη η Πίνδος έφερε στην Ελλάδα καινοτομίες όπως τα τεμαχισμένα κοτόπουλα, τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, τα ψημένα προϊόντα, τα αλλαντικά από κοτόπουλο κ.λπ.

Πρώτη προχώρησε σε κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, διαθέτει μια υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, ενώ η μονάδα καύσης αδρανοποιημένων αποβλήτων του πτηνοσφαγείου της, για την παραγωγή ενέργειας, είναι μοναδική στην ελληνική πτηνοτροφία.
Επίσης διαθέτει ειδική εργοστασιακή μονάδα που μετατρέπει τα απόβλητα των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε οργανικό και βιολογικό λίπασμα.

Το 2015 ο τζίρος ήταν στα 193 εκατ. ευρώ, το 2016 έφτασε στα 209 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 ο κύκλος εργασιών πλησίασε τα 240 εκατ. ευρώ. Περίπου το 10% του τζίρου έρχεται από εξαγωγές σε χώρες όπως Βουλγαρία, πΓΔΜ, Αλβανία, Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία και Κίνα.

Μικροβιολογικό εργαστήριο, έρευνα και πιστοποίηση

Ο ΑΠΣΙ διαθέτει δικό του μικροβιολογικό εργαστήριο όπου απασχολείται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό - αναγνωρισμένο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - που πραγματοποιεί ποιοτικούς ελέγχους σε κάθε στάδιο παραγωγής. Για το λόγο αυτό διαθέτει 52 σύγχρονα εργαστηριακά όργανα, ενώ έχει εναρμονίσει τις λειτουργίες σύμφωνα με τα συστήματα ποιότητας ISO 22000.

Επίσης, έχει συνεργασίες με Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα (όπως το Ινστιτούτο Παστέρ) της Ελλάδας και του εξωτερικού, βγάζοντας 1.200 αποτελέσματα κάθε μήνα.

Η ιστορία των 60 χρόνων

Η πορεία του Συνεταιρισμού ξεκίνησε το 1958 όταν εφτά αγρότες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με την αρχική παραγωγή να φτάνει μόλις τα 500 κοτόπουλα την εβδομάδα.
Σήμερα, η Α.Π.Σ.Ι. ΠΙΝΔΟΣ η οποία εδρεύει στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, με περισσότερα από 500 μέλη - συνεταίρους παραγωγούς πτηνοτρόφους και σχεδόν 1.200 εργαζόμενους παράγει πάνω από 800.000 κοτόπουλα σε εβδομαδιαία βάση.

Εκκολάπτει πάνω από 36 εκατ. νεοσσούς ετησίως με δυνατότητα για 50 εκατ., παράγει 65 χιλ. τόνους κοτόπουλο το χρόνο και 60 εκατ. αυγά.

Επίσης, ο Συνεταιρισμός ελέγχει (από το 2001) την πτηνοτροφική βιομηχανία Αγροζωή που είναι εγκατεστημένη στην Αρτάκη Εύβοιας, την εταιρεία εμπορικής προώθησης και μάρκετινγκ Agromark και την εταιρεία Green Πίνδος, που έχει αντικείμενο την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών θεμάτων και την αξιοποίηση ευκαιριών στον ενεργειακό τομέα.

Η Πίνδος σε αριθμούς

30% το μερίδιό της στην ελληνική αγορά πτηνοτροφίας

240 εκατ. ευρώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών

6.500 σημεία διανομής σ'' όλη την Ελλάδα

18 υποκαταστήματα σ'' όλη την Ελλάδα

1200 εργαζόμενοι - 300 εργαζόμενοι προστέθηκαν στην 9ετία της κρίσης

500 και πλέον συνεργαζόμενα μέλη – παραγωγοί

43% των μελών – παραγωγών είναι γυναίκες

3 γενιές πτηνοτρόφων συνδέονται με το Συνεταιρισμό

13 εκατ. ευρώ η ετήσια συνεισφορά στο δημόσιο το 2017 (φόροι, εισφορές κ.λπ.)

20 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πλάνο έως το 2020

800 χιλ. κοτόπουλα παράγονται εβδομαδιαίως

40 μετρικούς τόνους την ώρα παράγει το φυραματοποιείο

60 εκατ. αυτά το χρόνο παράγει η Πίνδος

200 και πλέον τα ιδιότητα φορτηγά που διαθέτει

4.000 τ.μ. ψυκτικές εγκαταστάσεις

Πάνω από το 30% των εργαζομένων είναι παιδιά των παραγωγών του συνεταιρισμού

4 εκατ. ευρώ τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα που υλοποιεί σε συνεργασία με τα κορυφαία ελληνικά Πανεπιστήμια

Η πορεία 60 χρόνων σε αριθμούς

1958: Εφτά αγρότες ιδρύουν τον ΑΠΣΙ Πίνδος

1965: Κατασκευάζεται το πρώτο σύγχρονο πτηνοσφαγείο στην Αμφιθέα Ιωαννίων

1987: Αποφασίζεται η ανάπτυξη υποκαταστημάτων κέντρων διανομής σε όλη την Ελλάδα, με το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα

1990: Κατασκευάζεται νέο σύγχρονο πτηνοσφαγείο στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων

1996: Κατασκευάζεται νέο εκκολαπτήριο στην Κοσμηρά Ιωαννίνων

2001: Εξαγοράζεται η πτηνοτροφική επιχείρηση ΣΥΝΚΟ Α.Ε. στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας

2001: Κατασκευάζεται εργοστάσιο ζωοτροφών 40.000 τόνων στην Πεδινή Ιωαννίνων

2018: Η Πίνδος συμπληρώνει 60 χρόνια λειτουργίας, ευρισκόμενη στην πρώτη θέση πτηνοτροφίας