Σε μέτρα στήριξης της οικονομίας τα 2 δισ. ευρώ της χθεσινής έκδοσης. Στο 1,15 το τελικό επιτόκιο

Σε μέτρα στήριξης της οικονομίας τα 2 δισ. ευρώ της χθεσινής έκδοσης. Στο 1,15 το τελικό επιτόκιο

Σε μέτρα στήριξης των συνεπειών που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η πανδημία θα κατευθυνθούν τα 2 δισ. ευρώ που άντλησε χθες το Δημόσιο από την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου που ωριμάζει στις 5 Φεβρουαρίου του 2035.

Η ισχυρή ζήτηση των ελληνικών τίτλων που ξεπέρασαν τα 17 δισ. ευρώ οδήγησε το επιτόκιο  στο ιστορικά χαμηλό του 1,152% από 1,91% που είχε τιμολογηθεί τον Φεβρουάριο (στο 1,875% το κουπόνι)  καλύπτοντας κατά 8,3 φορές το ζητούμενο ποσό.    

Και η πέμπτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές (τέταρτη από τότε που ξεκίνησε η πανδημία) στέφθηκε με επιτυχία και είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο πριν το τέλος του έτους η ελληνική κυβέρνηση να ξαναβγεί στις αγορές με reopening του επταετούς ομολόγου. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί στα τέλη Νοεμβρίου και εφόσον το ευνοϊκό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα συντηρηθεί από τις αγορές. Η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια για την στήριξη των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν αυξηθεί σε πάνω από 38 δισ. ευρώ.

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη την παρούσα στιγμή να διογκώσει το «μαξιλάρι» ωστόσο ο φόβος για επιδείνωσης της κατάστασης η εφόσον ξεφυτρώσει μια καινούργια απρόσμενη, αναγκάζουν την κυβέρνηση να στηρίζει τα ταμειακά διαθέσιμα με νέες εκδόσεις τίτλων. Παράλληλα μία έξοδος στις αγορές δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγαίνει και να δανείζεται όποτε εκείνη το επιθυμεί γεγονός  το οποίο οι αγορές λαμβάνουν ως θετικό σημάδι, κάτι αλώστε που φαίνεται και από τα χαμηλά επιτόκια που έχουν οι ελληνικοί τίτλοι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν φοβήθηκε να βγει στις αγορές μία μέρα μετά την αστρονομική έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα δύο κοινωνικά ομόλογα (πρόγραμμα SURE), ξεπερνώντας τα 233 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η Ελλάδα δανείστηκε φθηνά από τις διεθνείς αγορές με την ζήτηση να είναι υψηλή ενώ η ποιότητα της έκδοσης, δηλαδή οι επενδυτές που αγόρασαν το ομόλογο, να είναι εξαιρετική. Όπως είπε ο υπουργός: «η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας».

Από τα χρήματα που αντλήθηκαν θα καλυφθεί τμήμα των μέτρων ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο τουριστικός κλάδος έχει γνωρίζει τη μεγαλύτερη ζημιά των τελευταίων χρόνων κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας τη Ελλάδος. Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο, οι εισπράξεις περιορίστηκαν σε 1,37 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.