Σε κρίσιμο σημείο η Monte dei Paschi - Αντιμέτωποι με κούρεμα μικροκαταθέτες

Σε κρίσιμο σημείο η Monte dei Paschi - Αντιμέτωποι με κούρεμα μικροκαταθέτες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε το αίτημα της Monte dei Paschi για χρονική παράταση ώστε η ιταλική τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, μια απόφαση που ασκεί πίεση στην ιταλική κυβέρνηση να διασώσει την τράπεζα.

Η Monte dei Paschi είχε ζητήσει από την τραπεζική εποπτική Αρχή της ΕΚΤ να της δώσει περιθώριο έως τα μέσα Ιανουαρίου για να συγκεντρώσει τα 5 δισ. ευρώ ώστε να καλύψει από ιδιωτικές πηγές τις ανάγκες της σε κεφάλαια.

Ωστόσο, το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ σε σημερινή συνάντηση απέρριψε το αίτημα με την αιτιολογία ότι η καθυστέρηση θα είχε ελάχιστα οφέλη και ότι ήρθε η ώρα για τη Ρώμη να παρέμβει, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει στις επόμενες ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να καταρρεύσει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Reuters, ανέφεραν πως το έκτακτο διάταγμα για τη στήριξη των ιταλικών τραπεζών, που περιλαμβάνει και την Monte dei Paschi, είναι «ουσιαστικά» έτοιμο και μπορεί να «περάσει» οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να συναντηθεί το Σάββατο για να εγκρίνει το διάταγμα. 

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ιταλία δεν έχει ουσιαστικά άλλα περιθώρια παρά να διαθέσει κρατικά κεφάλαια στην τράπεζα και να επιβάλει ζημιές σε πιστωτές της.

Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας κατέγραψε απώλειες 7,3% στο χρηματιστήριο του Μιλάνο και στη συνέχεια ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της.

Ενδεχόμενη κατάρρευση της Monte dei Paschi θα μπορούσε να απειλήσει τις αποταμιεύσεις χιλιάδων μικροκαταθέτες, να προκαλέσει κλυδωνισμούς στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα και να προκαλέσει μια οικονομική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. 

Ιταλικός Τύπος: Προς κρατική βοήθεια για τη διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση Renzi προσανατολίζεται στη χορήγηση κρατικής βοήθειας στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών της Ρώμης κρίνεται αναγκαία μετά τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην συναινέσει σε παράταση είκοσι ημερών για την ανακεφαλαιοποίση της εν λόγω τράπεζας μέσω της αγοράς. Η είδηση αυτή, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι η κρατική βοήθεια πρόκειται, πιθανότατα, να εγκριθεί μέσα στο σαββατοκύριακο, με απόφαση την οποία θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan. Σήμερα το πρωί, ο Padoan συνάντησε τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της Μonte dei Paschi di Siena. 

Διαβάστε ακόμα: