Σε κινεζικό όμιλο οδεύει η British Steel - «Ναυάγησε» η συμφωνία με Τουρκία

Σε κινεζικό όμιλο οδεύει η British Steel - «Ναυάγησε» η συμφωνία με Τουρκία

Η British Steel αναμένεται να ανακοινώσει μια συμφωνία διάσωσης με την κινεζική Jingye Group, η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει έως και 4.000 θέσεις εργασίας στο Ην. Βασίλειο αφού η προοπτική εξαγοράς από το συνταξιοδοτικό ταμείο του τουρκικού στρατού (Oyak) δεν προχώρησε.

Η Jingye Group φαίνεται πως συμφώνησε να εξαγοράσει την British Steel η οποία διατηρείται σε λειτουργία από την κυβέρνηση από τον Μάιο, όταν η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση. Αρχικά οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την εταιρεία ήταν η Oyak μέσω της Ataer και η βρετανική Liberty House, ιδιοκτησίας του Ινδού μεγιστάνα Σαντζιβ Γκουπτα. Η τελευταία προέβλεπε παρόμοιο τίμημα με της Ataer, ύψους 70 εκατ. στερλινών, αλλά με 400 περισσότερες καταργήσεις θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, παρότι τον περασμένο Αύγουστο, το Oyak ανέκυψε ως ο επόμενος αγοραστής της βρετανικής βιομηχανίας χάλυβα, όμως οι διαπραγματεύσεις με την βρετανική κυβέρνηση ναυάγησαν για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

To Oyak το συνταξιοδοτικό ταμείο του τουρκικού στρατού, που ιδρύθηκε το 1961 έχει επιδείξει επενδυτικό ενδιαφέρον στη βιομηχανία τσιμέντου, εξόρυξης, στη γεωργία, ενώ συνεργάζεται και με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault.Η τουρκική εταιρεία Ataer Holding ιδρύθηκε από το Oyak το 2015 και είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας στην Erdemir, τη μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα στην Τουρκία.

Μακροπρόθεσμα, η Jingye Group έχει υποσχεθεί να αυξήσει την παραγωγή, και έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ίσως χρειαστεί να περιοριστούν τα κόστη. Ο κινεζικός όμιλος στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο του Σκάνθορπ από τους 2,5 εκατ. τόνους ανά χρόνο σε πάνω από τρία εκατομμύρια. Εκ πρώτης όψεως, η κινεζική εταιρεία θα ενδιαφερθεί για προϊόντα που η British Steel φτιάχνει και σε προϊόντα που δεν φτιάχνει. Για παράδειγμα, η British Steel εξειδικεύεται σε σιδηροδρομικές γραμμές, και το υψηλής ποιότητας χαλύβδινο σύρμα που χρησιμοποιείται σε ελαστικά αυτοκινήτων και σε δεκάδες άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.

Η Jingye Group έχει συμφωνήσει αρχικά να εξαγοράσει την British Steel έναντι 70 εκατ. βρετανικών λιρών ενώ η βρετανική κυβέρνηση θα βοηθήσει με τη μορφή εγγυήσεων δανείου και άλλης οικονομικής στήριξης.