Σε ιστορικό υψηλό ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία

Σε ιστορικό υψηλό ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο έφτασε το Νοέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, με βάση έρευνα του ινστιτούτου Ifo που καταδεικνύει ότι οι γερμανικές εταιρείες είναι πιο αισιόδοξες για το μέλλον από ποτέ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης Ifo, αυξήθηκε στις 117,5 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 116,8 μονάδων, υπερκαλύπτοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος.

Η οικονομία της Γερμανίας γνωρίζει άνθηση φέτος καθώς το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο βελτιώνεται. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει ότι το γερμανικό momentum θα συνεχιστεί και στο δ'' τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν τη γρηγορότερη ανάπτυξη από το 2011.

Ο δείκτης προσδοκιών του Ifo αυξήθηκε στις 111 μονάδες από την αναθεωρημένη τιμή των 109,2 μονάδων αν και μια μέτρηση παρόντων οικονομικών συνθηκών μειώθηκε στις 124,4 μονάδες από τις 124,8.

Εμπόδιο θα μπορούσε να αποτελέσει η πολιτική αβεβαιότητα από τη στιγμή που η καγκελάριος Angela Merkel είδε ότι οι προσπάθειές της να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, κατέρρευσαν. Το ινστιτούτο Ifo διευκρίνισε πως το 90% των απαντήσεων της έρευνας είχαν δοθεί πριν τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία.