Σε hotspot μετατρέπεται ξανά η ελληνική αγορά ακινήτων

Σε hotspot μετατρέπεται ξανά η ελληνική αγορά ακινήτων

«Καλέστε μας για να ενημερωθείτε για την εμπορική - μισθωτική αξία του ακινήτου σας! Ζητούνται διαμερίσματα και μονοκατοικίες. Εάν έχετε κάποιο ακίνητο προς διάθεση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας». Πριν ξεσπάσει η πανδημία «προσκλήσεις» σαν την παραπάνω, με την μορφή διαφημιστικών φυλλαδίων, έκαναν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή τους.

Η συρρίκνωση των ξένων επενδύσεων και η κατάρρευση της Χρυσής Βίζας δεν θα μπορούσαν να μην πλήξουν την αγορά ακινήτων, εκμηδενίζοντας αυτού του είδους τις διαφημιστικές εκστρατείες.

Με το real estate όμως, να έχει αντέξει εν μέσω της κρίσης και το επενδυτικό ενδιαφέρον να επανέρχεται, η κτηματαγορά γίνεται, ξανά, hotspot, φιλοδοξώντας να βρει, σταδιακά, το μομέντουμ του 2019.

Σε αυτό λοιπόν, το υπόβαθρο εντάσσεται η έναρξη δραστηριοποίησης στην Ελλάδα της Berkshire Hathaway HomeServices, του δικτύου franchise μεσιτικών γραφείων που διατηρεί ο όμιλος με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γουόρεν Μπάφετ. Όπως έχει, εξάλλου, πει ο Μπάφετ, «το όνομα της Berkshire Hathaway θα είναι καθησυχαστικό για πολλούς από όσους παίρνουν την απόφαση της αγοράς σπιτιού».

Έτσι, η Berkshire Hathaway HomeServices ενέταξε στο δίκτυό της την ENEA Real Estate, η οποία εφεξής θα λειτουργεί ως Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties. Σε πρώτη φάση, η μεσιτική εταιρία θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, καθώς και τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, διαθέτοντας 18 συμβούλους ακινήτων.

Αναμφισβήτητα, η κινητικότητα στα ακίνητα θα προέλθει, για πολλοστή φορά, από τους ξένους αγοραστές. Σε αυτό ποντάρει η Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties που διαθέτει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο δυνητικών αγοραστών. Η εταιρία διαθέτει αυτή τη στιγμή γραφείο στο Περιστέρι, ενώ σύντομα θα επεκτείνει την παρουσία της στα Νότια προάστια και συγκεκριμένα στο Ελληνικό, όπως και στα Βόρεια προάστια.

Στις νέες αφίξεις στο ελληνικό real estate, ανήκει και η βρετανική επενδυτική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Aretha Capital Partners. Το Aretha Greece Vision Fund επιδιώκει να διαμορφώσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων με στόχο την άντληση αποδόσεων, ενώ είναι ανοιχτό σε τοποθετήσεις κατ’ ελάχιστον, ύψους 125.000 ευρώ, από «καλά πληροφορημένους ή επαγγελματίες επενδυτές». Κι ενώ δεν έχει πολλά κοινά σημεία σύγκρισης με την ENEA Real Estate που κατά βάζει προωθεί ακίνητα, και οι δύο εταιρίες ποντάρουν στα deals μέσω Χρυσής Βίζας.  

Πριν ξεσπάσει η πανδημία, εγκαινίασε την παρουσία της στην ελληνική αγορά ακινήτων, η γερμανική Engel & Volkers, ιδρύοντας το Μητροπολιτικό της Κέντρο στην Αθήνα, σε γραφειακό χώρο 700 τ.μ. στον ουρανοξύστη των Αμπελοκήπων.

Η εταιρεία, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Πετρά, έχει προς διάθεση, μέσω του δικτύου της, πολυτελή ακίνητα, στην Αθήνα, την Αττική Ριβιέρα και δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, αλλά και ιδιοκτησίες για πιο μικρά «πορτοφόλια».

Η Engel & Volkers εκτιμά ότι το ελληνικό real estate βρίσκεται ενόψει ανάκαμψης, εκτίμηση που στηρίζεται και στις επιδόσεις του 2020. Πέρυσι, δηλαδή, οπότε η πανδημία κυριάρχησε,  το μεσιτικό δίκτυο δέχτηκε 8.000 αιτήματα από αγοραστές έναντι 2.000 αιτημάτων το 2019, δηλαδή άνοδος 300%. Έτσι, η εταιρία η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των συμβούλων ακινήτων που απασχολεί σε 320 κατά τη φετινή χρονιά, επιδιώκοντας να κάνει 4.000 πωλήσεις ακινήτων, σε ετήσια βάση.

Η λίστα των μεσιτικών δικτύων που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται πρόσφατα, στην Ελλάδα περιλαμβάνει τη γαλλική Barnes με επικεφαλής την Κατερίνα Μπακογιάννη. Μπήκε στην ελληνική αγορά το 2018, θεωρώντας πως η Ελλάδα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία λόγω των χαμηλών τιμών των ακινήτων, οι οποίες δεν απεικονίζουν «την υψηλή ποιότητα ζωής, το καλό κλίμα και την ποιοτική φιλοξενία». Η εταιρία επικεντρώνεται στην αγορά πολυτελών ακινήτων, διαθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της ιδιοκτησίες αξίας 400 ή 500 χιλιάδων ευρώ.

Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, πριν έρθει η πανδημία, είχε προσελκύσει στην Ελλάδα και τη ρωσική Tranio, η οποία επενδύει απευθείας, δηλαδή αγοράζει και ανακαινίζει ακίνητα, τα οποία στη συνέχεια διαθέτει προς πώληση. Αυτή τη στιγμή, μέσω της πλατφόρμας της Tranio, βρίσκονται στην ελληνική αγορά περί τα 5.000 ακίνητα, ανά την Ελλάδα, από τα οποία περισσότερα από 1.000 εντοπίζονται στην Αθήνα.